back

Actueel

September 2019

Goedkeuring Gemeenteraad!

Gemeenteraad

Gemeenteraad vergadering Sellingen, 25 september.

   Er heerst een gemoedelijke sfeer het eerste kwartier, heel anders dan twee weken geleden, toen mensen konden inspreken.
Vandaag staan er 8 hamerstukken op de agenda, waarvan ook die van Ecodorp Noordeland.
De burgemeester is vanavond de voorzitter.

   Wij staan op nummer 11, dat is wel de 2e van de hamerstukken, echter na 9 andere agendapunten.
Van onze groep zijn Susan, Nati, Gerrie, Gerrit en ik ( Terra) aanwezig.
Er is toestemming gegeven om te mogen fotograferen en dit te gebruiken voor onze website.

   Ik voel mijn hart harder kloppen, van verwachting en van al die jaren waarin we hier naar toegewerkt hebben, vandaag is het dan zover.
We gaan te horen krijgen dat ons niets meer in de weg staat om te beginnen aan het realiseren van ons Ecodorp, waarop we bijna 7 jaar aan voorbereidingstijd in hebben zitten.
Daar mag mijn hart ook wel harder van gaan kloppen.

   Er wordt een nieuwe wethouder benoemd, meneer van der Goot.
Een feestelijk gebeuren, hij kreeg 18 stemmen van de 18 stemmers.

   Een raadslid van Groen Links heeft tijd om een foto te maken van ons drieën, daar er voortdurend kleine pauzes ingelast worden, een wonderlijk gebeuren..... gemoedelijk en gezellig.
De reden van de pauze is dat er ook een nieuw raadslid wordt gekozen.

   Daarna gaan er een aantal agendapunten razendsnel doorheen en voor we het weten komen de hamerstukken aan de beurt.
Ook die gaan supersnel. Bij aanvang wordt er eerst gevraagd of er nog een motie is tegen een van de vraagstukken, ja dus....... gelukkig niet bij ons.

   Een hamerstuk is een te behandelen vergaderstuk, waarvan voorgesteld wordt( of vastgesteld is) dat het zonder discussie of stemming goedgekeurd kan worden . Dit hebben wij immers twee weken geleden al mee mogen maken, toen iedereen van de linkse tot de rechtse politiek zich konden vinden in ons project.
De voorzitter kan het nu dus “afhameren”. Deze term verwijst naar een afhandeling waar ceremonieel met de voorzittershamer op de tafel wordt geslagen.

Na de woorden:
Ecodorp Noordeland, wenst iemand het woord?
Zo niet dan is het conform besloten. TIK.....

   En ja dat was ie dan, op de tijd van 21.09 uur.

   Een fantastisch moment voor ons als Noordelanders.

   En zoals ik al eens eerder van een ander Ecodorp hoorde;
Nu begint het pas....”

We gaan ervoor!

~~~

Eerste werkzaamheden Ecodorp Ter Apel van start!

   Bekijk hier het nieuws item van RTV NOORD over Ecodorp Noordeland. [Video]

~~~

Juli 2019

Het is zover!

  Het bestemmingsplan heeft nu zes weken ter inzage gelegen bij de Gemeente Westerwolde, en is maar een zienswijze van het waterschap gekomen en verder geen enkel bezwaar uit omgeving of gemeente.

  Ons bestemmingsplan met als bestemming “ Ecodorp” kan nu in september voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

  Onze zomerweek was half juni, op ons terrein, dit was voor de tweede keer; wat is er al veel veranderd in een jaar tijd.

  De afgelopen drie maanden is het terrein beheerd door Annemieke, Annelies en Michael , in augustus komt Jaqueline daar nog bij.

  De zomerweek was verrassend, hier en daar spannend, inspirerend en bovenal een groot geschenk om Jan als begeleider te mogen hebben, waardoor er zaken die hier en daar wat vast dreigden te lopen weer gingen doorstromen.

  Er gingen 9 nieuwe mensen meedoen en 3 al wat meer bekenden, daar kwamen wij, bewoners, met ons zevenen nog bij om op een totaal te komen van 19.

  De nieuwe mensen gaan zich binnenkort aan u voorstellen.

  Ishi en Sarah zijn afgehaakt, Sarah zegt het als volgt:
Hallo Noordelanders,
Ik heb wegens hartklachten in Maart besloten om toch geen vaste bewonervan Noordeland te worden.
Dit was een pittig besluit en niet makkelijk om los te laten, maar voor mijn herstel moet ik het nu echt rustig aan doen en leven met wat er nu is.
Ik ben blij met de nieuwe mensen die erbij komen en Noordeland mede vorm gaan geven, elke nieuwe kleur verandert het patroon.
Zelf zal ik voorlopig af en toe op een klusdag komen helpen. Liefs Sarah.

  Zij en Ishi waren erbij vanaf het begin, en we zullen ook zeker verbonden blijven. Ishi heeft ook toegezegd de LPV te blijven ondersteunen.

  De komende tijd gaan we met hulp van Jan het deelgenootschap verder oppakken, om zo de nieuwe geïnteresseerden goed te kunnen informeren en te plaatsen in de organisatie structuur.

  Op 2 juli j.l kregen we de gemeenteraad van Westerwolde op bezoek. Met een flinke delegatie hebben zij een avondvullend programma gehad, en het was een geslaagde avond.

  Verder zijn we druk bezig met het uitzoeken hoe we het eerste asbest dak willen gaan vervangen, zodra we groen licht hebben gekregen van de gemeente. Alle plannen kunnen opgestart worden na de definitieve aankoop van het terrein. We schatten in dat dit medio september, oktober zal zijn.

  Verder gaan we kijken of we actiever kunnen worden met onze actie om de grond vrij te gaan kopen. Er is tot nu toe 100 vierkante meter grond vrijgekocht, een mooie start waar we ook zeker dankbaar voor zijn. De mensen die gedoneerd hebben gaan we na de zomer uitnodigen om daadwerkelijk een kopje koffie of thee met een zelfgemaakte biologische bonbon te komen nuttigen.

  Graag leg ik u hier nog n keer uit wat het inhoudt om de grond vrij te kopen en verwijs ik naar een filmpje van Henri Mentink hierover:

Haal de Aarde van de beurs

  Wij, als 7 initiatiefnemers, willen geen eigenaren worden van de 9,5 ha. grond die ons terrein omvat. Wij willen dat de generatie die na ons komt de grond vrij kan gebruiken, dus niet opgezadeld gaat worden met torenhoge kosten voor grondbezit.

  De achterliggende gedachte hierbij is dat we grond niet kunnen bezitten, de grond is van ons allen. Hiervoor gaan we een stichting oprichten, die de grond gaat beheren.

  Wel is het zo dat het terrein ongeveer 8 ton gaat kosten om hem schoon te krijgen dit is inclusief het verwijderen van asbest, nieuwe daken en het veilig maken van de schoorsteen

  Dit moet wel betaald worden.

  Daar wij als initiatiefnemers geen eigenaar worden, voelt het gerechtvaardigd om deze 8 ton bij elkaar te gaan proberen te krijgen via schenkingen en subsidies. Een voorschot hierop zal een klein gedeelte van ons eigen inleggeld zijn, zodat we van start kunnen.

  Verder zal ons eigen inleg geld gebruikt gaan worden voor de opbouw van het dorp; een restaurant, een badhuis ,een dorpshuis enz.

  We gaan immers kleine huisjes bouwen en willen de overige ruimtes met gemeenschappelijke voorzieningen, gaan delen.

  Enkele ideeën om verder aan het geld te komen voor het vrijkopen van de grond zijn:

  • Mensen zoeken die over willen stappen naar “onze” energieleverancier: Energie van Ons. Voor elke nieuwe klant die wij als Noordeland aanbrengen ontvangen wij 75 euro per jaar. Ons streven is om 500 mensen daarvoor warm te krijgen. Voor informatie hierover, kunt u ons mailen.
  • Ook staat vanaf nu ook ons banknummer op de website, zodat u eenvoudig rechtstreeks een donatie kunt doen voor het vrijkopen van de grond.
  • We gaan in de toekomst activiteiten aanbieden om geld op te halen voor de grond. Denk bv aan een heerlijk uurtje liggen op een matje, of zittend op een stoel, luisteren naar de klanken van klankschalen, wat een diepe ontspanning brengt.

  Als laatste willen we melden dat in september een workshop gegeven wordt door Mas con menos. Opgeven en informatie kan via deze link:

workshop-ecologisch-bouwen-rocketstove-leemkachel-met-warme-bank-leemstuccen-en-pizzaoven

  Als afsluiting willen wij u nog een fijne zomer toewensen,

Gerrie, Nati, Fedde, Annemieke, Susan , Terra en Gerrit

~~~

Mei 2019

Interview met Nati Visser voor website provincie Groningen


[Klik foto voor de hele tekst van dit interview]

  Hier het “Pronkjewail” voor de interne website van de provincie Groningen die ze maken om elkaar gemotiveerd te houden: projecten waar de provincie mee bezig is. Deze vanuit de ERL waarvoor Monique Antonis mij opgegeven had. 

Groet, Nati

~ ~ ~

Mede-terreinbeheerder worden?

  Vanaf april 2019 zijn we ons terrein opgegaan!

  We beheren het door er te gaan wonen met tijdelijk woonvormen. We zijn een beheerdersgroep van ongeveer 6 mensen aan het vormen die dit tijdelijk op zich willen nemen.

Dit is iets voor jou als:

  Je een pioniersmentaliteit hebt.

  Je beschikbaar bent vanaf mei, en/of in de periode daarna.

  Je in het bezit bent van een verplaatsbare woonunit, bijv. een woonwagen, camper, yurt of tiny house.

  Je in de gelegenheid bent om een kleine financiele bijdrage te leveren en jezelf te onderhouden.

  Je zin hebt om Ecodorp Noordeland mee op te bouwen!

  Je een sociaal mens bent, en werkt aan zelfontplooiing.

  Je wilt verblijven in een heel mooi stukje Nederland!

  Kan je zelf geen woonvorm meenemen, maar wil je wel graag komen? Laat het ons weten.

  Ons terrein is rook-en drugs- en bijna drankvrij, dat willen we graag zo houden.

  Basisvoorzieningen zijn deels aanwezig, en moeten deels gebouwd of aangelegd worden. Het is dus enigszins pionieren, maar het wordt steeds beter!

  We willen liever geen caravans op het terrein.

  Heb je interesse? Stuur een mail naar ecodorpnoordeland en stel jezelf daarin voor. Je krijgt altijd antwoord. Als we denken dat jij bent wie we zoeken, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.

Tot ziens!?

De Bewoners van Ecodorp Noordeland.

~~~

December 2018

   Wat hebben we lekker hard gewerkt de laatste maanden. Het betreft vooral de voorbereidingen om in het late voorjaar een stap te kunnen zetten: we willen ons dan al graag met een klein groepje op het terrein gaan vestigen. Hiervoor is het nodig dat de VEILIGHEID in ieder geval gewaarborgd is en dat de basisvoorzieningen er komen.
We hebben groepjes gevormd om nog dieper in het asbest verhaal te gaan duiken, de schoorsteen verder te bekijken, en hoe we het kantoorgebouw kunnen gaan opknappen.

   Er is een begroting gemaakt voor de aankomende kosten, we gaan ons inleggeld storten, subsidie aanvragen en de crowdfunding moet verder vorm krijgen.

   We zijn bezig om jongeren aan te trekken, en het mooie is dat ze nu op ons pad komen.

   De afgelopen maanden is een flink begin gemaakt met de groentetuin: deze is bedekt met kranten, karton en daar boven op stro en/of blad. In totaal zitten we nu aan de 240 vierkante meter, we willen starten met 300, dus nog een stukje te gaan. Voor de zekerheid zijn er nog grondmonsters gemaakt, die worden opgestuurd.

   We hebben een open huis gehad met 70 gasten, vooral uit de omgeving, en een open middag met 50 geïnteresseerden, allebei zeer geslaagd en stimulerend voor ons.

   Een paar weken geleden hielden we onze winterweek in de B&B 't Ossenschot, vlakbij ons terrein, waar het fijn vertoeven was. We konden makkelijk iedere dag even op het terrein zijn, om te werken, om een container in ontvangst te nemen, om klank en licht te brengen in de kantoorruimtes enz...

   We hebben een poging ondernomen om ons eerste chalet op het terrein te krijgen, voor een euro mochten we hem ophalen, 2 dagen werk en een week later, toen onze vervoerder hem voor 650 euro wilde brengen, stortte hij bij het opladen in tweeën, einde verhaal dus. Een leerzame ervaring, en een goed moment om ons opnieuw te beraden hoe we onze tijdelijke bewoning willen gaan realiseren.

   Als laatste nu nog de vraag aan onze lezers: We zoeken iemand die de boekhouding voor ons kan gaan doen, het komende jaar. Tevens iemand die goed is in het verzorgen van de lay out van documenten en promotiemateriaal.
En als iemand ons kan helpen met het opzetten van de crowdfunding, zonder daar direct voor betaald te hoeven worden zou dat ook heel fijn zijn!

~~~

September 2018

We zijn begonnen!

   Het moge niemand ontgaan zijn!
Op 13 juni hebben we het koopcontract getekend voor het aardappelzetmeelfabrieksterrein in Ter Apel. Tot onze verassing hielden we een paar weken later onze zomerweek op het terrein waar het allemaal gaat gebeuren! Heel speciaal om het kantoorpand in gebruik te nemen, en om er te slapen. We hebben deze mijlpaal gevierd met een feestje, vooral om iedereen te bedanken die heeft meegeholpen om dit voor elkaar te krijgen.
We realiseren ons ook dat we er nog lang niet zijn, dus we gaan weer lekker verder, daarover lees je hieronder meer.

   De zomer begint aan zijn einde te komen, we hebben genoten van het prachtige weer.
We waren met 12 Nederlanders op het Europese ecodorpenfestival in Estland, waaronder Terra van onze groep. Daar zijn mooie uitwisselingen geweest onder de verschillende landen.
En wij als Noordeland, hebben onze biieenkomsten weer opgepakt.

   Bij deze gaan we een update geven van de afgelopen tijd.

   De begeleiding van Katja van der Valk is afgerond, en we danken Katja hierbij voor alle ondersteuning in ons project tot nu toe.

   Van Damaris Matthijsen kregen we enkele groepssessies, en heeft ze ons onderwezen in het deelgenootschap, waar we zelf nu mee verder gaan.

   Jan Does en Peter Kiers, creatieve projectontwikkelaars van 132co, komend uit het noorden, gaan ons nu verder adviseren in de uitvoerende fase; daar zijn we blij mee.

   Het bestemmingsplan is klaar en is ingeleverd bij de gemeente, waar hij de komende tijd door de molen gaat. Hopelijk gaat dat lekker snel, want dan kunnen we sneller naar de levering van het terrein toewerken, we hopen op de lente.

   Jorn Mols van House of Concepts heeft in de zomerweek met ons een sessie gedaan om zo een algemeen huisje te kunnen tekenen, naar voorbeeld van Mas con Menos , wat nu ingeleverd is bij de gemeente.

   Marlies Duran van Duurzaam Tuinen, gaat samen met Monique Wijn, die al jaren met ons verbonden is, samen het landschapsontwerp maken. De bedoeling is dat we dit ook in samenspraak met onze groep gaan doen in enkele sessies, en het een groeiend proces mag zijn.

   Onze organisatiestructuur gaan we aanpassen aan de huidige mogelijkheden en veranderingen.
Zo is o.a de haalbaarheidskring nu uitvoeringskring geworden!

   De crowdfunding heeft een kleine start gemaakt, we gaan hiermee verder, en zoeken hier hulp bij.

   Aankomende tijd gaan we de puntjes op de i zetten van het financiële plan zodat we ermee naar financierders kunnen en de verkoop van certificaten van start kan gaan. Je kunt wel al vierkante meters grond bevrijden, via deze website!

   Afgelopen weekend hebben we weer een bijeenkomst gehad, met alle nieuwe mensen die het ecodorp mee gaan helpen opbouwen. Wat fijn dat we de groep weer kunnen gaan uitbreiden. Ook de lange aanmeldingenlijst voor de open middag belooft wat!

   Geregeld zijn we al op het terrein te vinden, om het kantoorpand winterklaar te maken. We vergaderen tot nu toe buiten onder de begeleiding van de zingende populieren, echter de herfst en winter roepen ons naar binnen te gaan, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is goed om geregeld op het terrein te zijn, om te laten weten dat het fijn is als vandalen zich terug gaan trekken, het terrein werkelijk een mooie bestemming gaat krijgen, waar een ieder op zijn tijd welkom zal blijven.

   We willen, nu we het terrein echt meer tot ons gaan nemen, meer naar buiten gaan treden, en de PR zal er alles aan doen om je via de website op de hoogte te houden.

~~~

Juli 2018

Steeds dichterbij!

   Het laatste jaar hebben we met behulp van grote provinciale- en gemeente subsidies een belangrijk deel van het haalbaarheidsonderzoek kunnen afronden. De onderzoeken naar asbest, bodem en veiligheid van de gebouwen zijn klaar en de offertes voor de saneringen komen binnen. Er staat een grote asbestsanering op stapel (alle gebouwen, honderden vierkante meters, zijn gedekt met asbest), maar de bodemverontreiniging valt gelukkig heel erg mee. De constructie van de gebouwen is zeer degelijk. Wel zullen we in de opstart fase voorzorgsmaatregelen moeten treffen om het terrein veilig te maken. De schoorsteen daar moet een stukje vanaf want de stenen op het bovenste gedeelte laten los.

   Er wordt hard gewerkt aan een financieel plan en op basis daarvan moet binnenkort, met alle offertes en activiteiten in een beheersplan verwerkt, een go of no-go gegeven kunnen gaan worden.

   Grote uitdagingen zijn natuurlijk, hoe we de financiering rond gaan krijgen. Het liefst zouden we de huizen in een coöperatie willen onderbrengen, maar financiering wordt dan een stuk lastiger, dus nu neigen we toch naar een VvE constructie, die later in een coöperatie gaat worden ondergebracht.

   Waar we superblij mee zijn is, dat de gemeente heeft toegezegd, dat we niet vallen onder de normale bouwafspraken met onze duurzame en kleine huisjes, die geen concurrentie zijn op de gewone woningmarkt. Daardoor heeft de gemeente toestemming kunnen geven (en provincie en regio), dat we ondanks dat Vlagtwedde een krimpgebied is, toch nieuwe huizen mogen gaan bouwen.

   We zijn druk bezig met ons stedenbouwkundig ontwerp en samen met een adviesbureau gaan we de komende maand het concept bestemmingsplan indienen bij de gemeente.

   Naast alle bestaande bestemmingen zoals Wonen, Zware industrie, Recreatie, Landbouw etc., gaat er nu een nieuwe bestemming komen: "Wonen Ecodorp" en dat is iets, waar we allemaal blij van worden!

   Daarnaast lopen er contacten met architecten en is het programma van eisen en het kavelpaspoort, waarin we omschrijven waar onze huizen aan moeten voldoen, in een afrondende fase.

   Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend met de eigenaren en we werken aan het voorlopige koopcontract.

   We merken wel dat de lange aanloop, (nu 4 jaar bezig in totaal) zijn tol begint te eisen. We worden tamelijk vergadermoe, willen graag in de actie. Lekker praktisch samen met bouwen, voedselbos aanleggen, enzovoort, aan de gang.

   Deze aanloop processen blijken toch erg veel tijd te kosten allemaal. Dus de zorg voor de groepsprocessen en zorgen dat de weg er naar toe inspirerend, leuk en doel in zichzelf blijft zijn belangrijke punten van aandacht op het moment.

   Voor nu oefenen we de lange adem, leren volhouden en doorzetten, elkaar moed inspreken als we er even doorheen zitten en worden als groep steeds hechter.

   Gelukkig hebben we een fantastische procesbegeleidster in Katja van der Valk, die ons door belangrijke beslissingen heen loodst, mee onderhandelt met de gemeente en verkoper en die, als een adelaar de grote lijnen in de gaten houdt. Gelukkig zijn de subsidies, het enthousiasme, dat we overal tegenkomen voor ons project grote opstekers en extra impulsen om verder te gaan. Ook zijn er weer een paar fijne nieuwe aspirant-bewoners bijgekomen.

   Wat zou het leuk zijn als we in de volgende nieuwsbrief konden zeggen:

“Het terrein is aangekocht!”

~~~
Agenda
november
3
Open huis van 11 uur tot 14 uur.
Uw bijdrage €5,- tgv de ontwikkeling v.h dorp.
Hiervoor krijgt u ook een kop heerlijke biologische pompoensoep.
Doorlopende presentaties en rondleiding.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
hands
      of geef een bedrag op
 Contact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.