back

Actueel

Januari 2021

Aine

Een nieuwe naam

Wat is dit?
Wat doen ze nú?
Een nieuwe naam?!?
Waarom???

Ecodorp Noordeland wordt
Ecodorp
“Land van Aine”

  December 2019 vond er een bijzondere overdracht plaats: de aankoop van het oude fabrieksterrein in ter Apel dat een ecodorp bestemming kreeg.
Het initiatief is jaren op zoek geweest naar een geschikt terrein en het verwerven daarvan en heette in die aanloopjaren: Ecodorp Noordeland.
Vanaf het begin was er een consent voor die naam als wérknaam en wilden we een definitieve naam kiezen als we onze plek gevonden hadden.

  Maar een naamsverandering is een ingrijpend gebeuren. We waren gehecht geraakt aan al het goeds dat “Noordeland” onze groep gebracht heeft, Noordeland is een deel van onze identiteit geworden, we hebben er fijne connecties en naamsbekendheid mee opgebouwd, houden van die naam.

  Een naam is ook een energie die je de lucht instuurt waar op geresoneerd wordt en het werd toch tijd voor verandering en een andere wind.
De Noordelijke windrichting wordt geassocieerd met de winter, met de periode van naar binnen keren en van rust. Het is het energieveld waarin vanuit het vormloze alles kan ontstaan als een idee, een inspiratie. Een periode van plannen maken, een conceptie, het eerste begin.

  Zoals de lente en het Oosten de geboorte vertegenwoordigen zo staan de zomer en het Zuiden voor volwassenheid, daadkracht, materialisatie en manifestatie, het werk dat verricht moet worden om dromen te verwezenlijken, maar ook voor zon en transformerend vuur, voor plezier en genieten, voor overvloed.
Het zaad is opgeschoten en draagt vrucht.

  In onze nieuwe naam zochten we naar die elementen, en tegelijkertijd naar iets lokaals, iets van álle elementen en van het land.
Het werd Ecodorp Land van Aine.
(Spreek uit: Ajne, op zijn Nederlands).

  Aine, een Keltische maangodin die echter sterk met de zomer verbonden is en pittig vurig en daadkrachtig is. Tegelijkertijd lachten de Kelten om personificaties van goden, al gaan er wel verhalen over hen rond. Ze vertegenwoordigden veel meer energie- en krachtvelden uit de natuur.
Daar kunnen wij ons sterk in vinden.

Aine werd bij de Kelten geassocieerd met liefde, vruchtbaarheid, genezing, groei en bloei.
De energie is zowel heel zacht als vurig en passievol, weet wat ze wil, is besluitvaardig en omvat tegengestelden.
Het woord betekent letterlijk “Helder, Stralend”.

  Aines feesten worden rond midzomer gevierd.
Ook werd Aine geassocieerd met Dana, een grote moedergodin die door heel Europa gekend werd.

In ónze associaties ontstond hiernaast het beeld van Aine als een sterke landman die vóór zijn land staat, het verzorgt, de hoeder is, het in harmonie met de natuur ontwikkelt en beschermt.

In het Gronings betekent Aine Eén en daarmee willen we onze verbindingen benadrukken, met elkaar, het land, de natuur, onze missie-visie maar vooral met het Grote Geheel waar we allen onlosmakelijk deel van zijn.

“Aine”, een rijke naam…

  We hebben kort na Oud en Nieuw de naam Noordeland in alle dankbaarheid voor wat ze ons gebracht heeft losgelaten al bestaat ze voort in de naam van onze Stichting die het geestelijk erfgoed bewaakt van ons initiatief en hebben de nieuwe naam omarmd als naam van onze Coöperatieve Vereniging en als de naam waarmee we ons aan de wereld kenbaar maken.
We hopen dat jullie deze naam ook kunnen omarmen!

Tot spoedig ziens op Ecodorp
Land van Aine!

 

~~~

Oktober 2020

herfst

Zomer- herfst 2020

Een nieuwe update over de afgelopen zomer.

  Er is weer lekker veel gebeurd, er stroomde een goede kinder energie, wat zo een meerwaarde heeft!

  Vijf geïnteresseerde gezinnen kwamen langs en 2 stellen, om te proeven, te ervaren en te voelen of
ze zich verder willen gaan verbinden met Noordeland.

  Ondertussen zijn er al een paar gesprekken gevoerd en gaan we kijken wat voor vervolg het gaat krijgen.

  We hebben onze zomerweek gehad, met alleen de bewoners en aspirant bewoners. Tijdens deze week konden we eindelijk onze nieuwe bewoners ook werkelijk inwijden: we hebben hiervoor een ritueel en het was heel feestelijk. Ook Jits, waarvan we nu zeker weten dat hij op niet al te lange termijn dit aardse leven zal gaan verlaten, was daarbij: dit was een intens en liefdevol gebeuren. Tevens kregen we er vier aspirant bewoners bij: zij zullen zich binnenkort gaan voorstellen op deze website.

  Verder zijn we volop bezig met het treffen van voorbereidingen om de eerste huizen te gaan bouwen op veld 9. Zo kochten we een bescheiden kraan met kiepbak, om ook zelf enig grondverzet te kunnen doen.

  We kochten onze eerste 1000 biologisch gecertificeerde strobalen bij 2 Groninger boeren: de goudgele velden hebben we mogen aanschouwen voor ze geoogst werden.
Ze zijn kurkdroog en goed geperst binnen gekomen. Met man en vrouw hebben we ze gelost en opgestapeld.  Wat een mooi beeld geeft als we nu in een kring zitten, is dat we met 10 mannen en 9 vrouwen zijn. Het is zo fijn, dat ook hierin een betere verdeling komt.

  We zijn aan het overstappen van het werken in kringen naar werkgroepen, die werktaken op zich nemen. Dit is nog even zoeken.
Een voornemen is om het Deelgenootschap verder vorm te gaan geven. Zo gaat iedereen zijn of haar verbintenis schrijven voor het komende jaar.
Wat kom je brengen? Wat heb je nodig? Waar wil jij je mee uiteen zetten? Waar zie jij voor jezelf een taak?

  Fedde organiseerde een Low Tech week in de vorm van een cursus, Deze werd goed bezocht.
Er werd een helofytenfilter aangelegd, een douchesysteem met water uit een zonneboiler en er is een begin met was en (droog) toiletruimten naast de Stoof.  Onlangs hadden we een open middag voor geïnteresseerden, en een open huis voor de omgeving, beide dagen werden goed bezocht, waardoor blijkt dat er belangstelling is voor ons mooie projekt.

  We gaan nu de herfst in.

  Feike komt binnenkort wonen op het terrein om deze winter mee te beheren, zodat we ook daar voldoende bezetting hebben.

  Ik verheug me er enorm op om er ook echt te kunnen gaan wonen, het komt eraan, Terra, nog even geduld....

Hartegroet Terra

~~~

September 2020

Open Huis.


  Afgelopen zondag 27 september hebben we ons laatste open huis gehad.

  Indien we weer iets organiseren zal dat in de agenda geplaatst worden.

  Hartelijk dank voor de vele reacties,


Noordeland.

~~~

Juni 2020

Update ecodorp Noordeland; 14 juni 2020

  Het is bijna zomer, de natuur staat vol in het groen, zo ook bij ons op het terrein.

  De corona lijkt wat meer op de achtergrond te raken, en dat is fijn.

  We hebben een eerste besloten info middag gehad, waarvoor mensen die al langer op de lijst stonden om kennis te willen maken met Noordeland. waren uitgenodigd.

  Door de corona zijn Matthijs en Elize met hun drie kinderen bij ons terecht gekomen.
Ze hebben het prima naar hun zin, werken zich lekker in, en zijn ingestapt als kennismakers.

  Er zijn nog 3 anderen gezinnen in beeld, die in september al op de open middag waren, zij mogen nu eindelijk wat meer kennis komen maken.

  Daarnaast wordt er ook hard gewerkt, zoals in de groentetuin, waar Monique de leiding over heeft genomen. Zij onderzoekt opnieuw in welke vorm ze zich weer kan verbinden met Noordeland.
We gebruiken een deel van de  leader Oost Groningen  subsidie die we kregen om de Stoof (huiskamer) te isoleren, zodat we het in de winter echt warm kunnen krijgen, worden er ramen ingezet – 'heerlijk al dat daglicht!' – en wordt de keuken geoptimaliseerd.

  Het is altijd een prioriteit geweest om een loods te ontdoen  van asbest, daar deze in een slechte staat is. De voorbereidingen zijn hiervoor in volle gang.

  De coöperatieve vereniging staat klaar om opgericht te worden.

  Hans Peter komt ons helpen in onze processen samen met  Peter die ons  helpt om de planning goed op te zetten, en de  kringenstructuur opnieuw met ons onder de loep te nemen.

  Wim, Pim, Lucy en Jits zijn bewoners geworden. Hoera.
Het pijnlijke is dat bij Jits een hersentumor is geconstateerd, dit heeft een groot impact op ons als groep, we leven met hem  en Lucy mee, en volgen hen op de voet.
Hiermee komt ons bewoner aantal op 11, en dit mag langzaam verder groeien

  Gerrit en Terra zijn bezig om hun huisje te laten ontwerpen door Ger, hij is een fijne architect om mee samen te werken, en we zijn al een heel eind gevorderd
De eerste bouwgroep is gevormd, en zij gaan samen verder met het ontwikkelen van plannen om tot een off-grid veld te komen waar energie neutraal gebouwd zal worden.

  Al met al is er  volop  beweging, en naast al dat werken is het ook de bedoeling om vooral te blijven genieten.  Want niet alleen het einddoel is van belang, ook de kleine stapjes die we elke dag weer maken, mogen meegenomen worden in de weg er naar toe, het plezier hebben in  het samen doen, waarin ook het vieren niet vergeten mag worden.

  De PR kring blijft onder bemenst, dus een nieuwsbrief zal nog wel uitblijven, en je zult  het als lezer nog moeten doen met de updates. Wellicht komt er iemand op ons pad  die ook dit gebied op kan en wil pakken.

Voor nu wens ik een allen een fijne zomer tijd.
Hou de website in de gaten!
Terra de Graaf
 

~~~

Maart 2020

Noordeland begint aan het veiligstellen van het terrein: 31 maart 2020 - update 6 april 2020

Lief mens,

  Met de huidige stand van zaken vinden we het niet passend om de klusdagen  voorlopig  door te laten gaan. Dit zal niet komen als een grote verrassing!

  We hopen dat jij en je gelieven gezond zijn en overweg kunnen met de huidige restricties in het dagelijks functioneren.
Zoals we ook zien, naast de verontrustende berichten over de gevolgen van het corona virus, roept de huidige situatie het beste in mensen naar boven.Zo liet mijn fair-trade/bio bloemist weten gratis bloemen te bezorgen in Groningen. Waar ik gebruik van heb gemaakt.

  Het raderwerk dat tot stilstand komt en waarvan we de gevolgen absoluut niet kunnen overzien geeft de mogelijkheid om naar binnen te gaan, uit de dagelijkse patronen en drukte.

  Hoe mooi is dat! Of hoe lastig... wat kom je tegen?

  Wij, als vaste leden van Noordeland, zijn over gegaan tot zoom meetings met elkaar, om contact te houden en af te stemmen op lopende zaken.

  Wel kon de schoorsteen veilig gemaakt worden , daar de firma die dit zou gaan doen de klus in het buitenland niet kon gaan doen. Dit was voor ons weer n meevaller.

  Hierbij een impressie ervan.
De scheve top van de schoorsteen gaat eraf.

  Helaas nog geen subsidie gevonden voor restauratie...

toren 1  

  Voor nu wensen we je alle goeds en blijven ons verbonden voelen met je.

Namens Noordeland,

Gerrie

~~~

Februari 2020

Zevende editie Winterweek Noordeland 12-02-2020

  Zeven heeft vaak symbolische betekenis. De zevende winterweek…. Dat was dan ook niet een winterweek als de vorigen…….

  Het was de eerste winterweek die we door konden brengen op ons EIGEN terrein. Sinds november zijn we trotse eigenaren en hebben we al heel hard gewerkt, zodat we een ruimte hadden die redelijk warm te stoken was. Middels veel gordijnen, een grote speciale houtkachel, en een broek en paar truien extra zaten we er behaaglijk bij.

  Het programma was een experiment: Er was geen programma, maar een Open Space, waarin ieder wat kon inbrengen en kon intekenen op datgene dat leuk leek. Als het toch niet leuk was, kon je er ook weer weg lopen. Het is ontstaan uit het idee dat bij conferenties en seminars en al dat soort bijeenkomsten, de koffiepauzes vaak het meest inspirerend, motiverend en nuttig zijn.

  Open space is zeg maar een lange koffiepauze.

winterweek

  Een mooi concept, dat we ons nog niet helemaal eigen hebben kunnen maken. Op het programma verschenen interessante workshops, zoals serious playing met lego, sociale permacultuur, mediteren, spiritualiteit, wat onderscheidt ecodorpers, stoep (muur) krijten en wandelen. Daarnaast echter is er ook heel veel vergaderd.

  We hebben allerlei kringen, zodat niet iedereen overal bij betrokken hoeft te zijn. Kringen bestaan uit mensen die dat onderwerp interessant vinden en / of er iets vanaf weten. Zo is er de bouw-, landschaps, juridisch- financiële-, secretariaats-, facilitaire- en PR kring. Ook is er een kring die zich bezig houdt met de verbinding van de mensen onderling. Daar was deze week dan ook door georganiseerd. Want het doel van de week was om samen te zijn en elkaar nog beter te leren kennen. Sommigen kennen elkaar al zeven jaar, maar er zijn ook mensen die net komen kijken.

  Omdat het een enorm project is, een ecodorp ontwikkelen op een voormalig fabrieksterrein, dat onveilig is door vervuiling met onder andere asbest en instortingsgevaar, ontkomen we er niet aan om steeds ook weer de koppen bij elkaar te steken over hoe we het nou aan moeten pakken.

  Daarbij leer je elkaar OOK al weer kennen: Wie zijn de doeners, wie de denkers ? Organisatietalenten komen boven water drijven. Kennis en kunde van mensen wordt zichtbaar. Uiteraard zijn er regelmatig verschillende visies. Hoe lossen we die samen op ???

  Genoeg uitdaging, en het is fijn als er daarnaast tijd is voor soms wat luchtiger ontmoetingen.

  Of we daarin geslaagd zijn, daarover verschillen de meningen. Sommigen hebben de winterweek heerlijk gevonden met een goede balans tussen hoofd, hart en handen. Voor anderen lag die balans wat uit balans. Maar we zijn geen Noordelanders, willen we daar niet ook weer een zonnige kant van inzien. Als het niet is zoals we hadden gehoopt, dan leren we ervan en proberen het een volgende keer nog een keer, maar dan op een andere manier. Andere input, is andere output.

Wordt zeker vervolgd !

lucy Audretsch.

~~~

December 2019

Eco-dorp Primeur voor Westerwolde 18-12-2019

Land gekocht

   Vrijdag hebben het bestuur van Ecodorp Noordeland en, namens de eigenaren van het oude Avebeterrein in ter Apel, Fred Hofman de handtekeningen gezet onder het definitieve koopcontract waarmee de start van het ecodorp officieel kan beginnen.

   Dat kon na 4 jaar intensieve voorbereiding en samenwerking gebeuren omdat recentelijk het bestemmingsplan “Wonen Ecodorp” door de gemeente Westerwolde en de Raad van State goedgekeurd en onherroepelijk verklaard is.

   Dat deze bestemmingswijziging is toegekend aan een ecodorp is een primeur in Nederland en Europa en heeft heel veel inzet, creativiteit en omdenken gevraagd van gemeenteraad, eigenaar, de Noordelanders zelf en adviesbureau Roobeek uit Emmen waarbij de laatste en de gemeente ook nog voor de enorme uitdaging stonden totaal nieuwe concepten in bestaande wet- en regelgeving te moeten inpassen.
Mede dankzij de experimentele status die het dorp al eerder van het Rijk had gekregen konden gelukkig oplossingen gevonden worden.

   Er heerst dan ook vooral veel dankbaarheid onder de ecodorpers die vrijdag deze mijlpaal vierden en benoemen dat een project als dit, op een terrein als dat van de oude Avebe, met prachtig cultureel erfgoed maar ook met grote uitdagingen op het gebied van vervuiling, asbest en veiligheid, alleen maar tot stand gebracht kon worden vanuit het gezamenlijk streven naar iets dat het persoonlijke en institutionele belang overstijgt om een antwoord te vinden op de klimatologische en zingevende uitdagingen van deze tijd.

   Van een groep geïnspireerde, deskundige maar nog groene dromers zijn de ecodorpers de afgelopen jaren uitgegroeid en zich nog steeds verder aan het ontwikkelen tot realistische managers, project-ontwikkelaren, deskundigen op het gebied van proces- organisatie- en stressmanagement, duurzame bouwers, economen en perma-culturisten die hopen een bron van inspiratie voor velen te kunnen worden en willen ze dat vooral doen vanuit een diepe verbinding met zichzelf, elkaar en moeder aarde waarvan ze niet meer willen nemen dan dat ze teruggeven kunnen.

Nati Visser.

~~~

November 2019

Een update 5 november 2019

   Afgelopen weekend hadden we een klus dag op Noordeland. Met een club van 20 mensen zijn we flink aan het werk gegaan om al het herfstblad op de oprit te verplaatsen naar de groentetuin. Zo konden we weer een kwart rondje toedekken met karton en blad. Het heeft vorig jaar goed gewerkt. We konden dit jaar al aardig wat oogsten van het stuk tuin dat we het afgelopen jaar bewerkt hebben. Zo hebben we van de pompoenen heerlijke soep gemaakt voor de volgende dag.

werkweekend

   Verder is er een raam geplaatst in de gezamenlijke huiskamer waar ook een “rocket” stoof gebouwd is voor warmte. Deze ruimte gaan we “de Stoof “ noemen.

   Er is binnen een compost toilet opgebouwd, en er zijn lampen opgehangen. Kortom; er is veel en divers werk verzet door enthousiaste mensen in onze nieuwe huiskamer.

huiskamer

   Op zondag 3 november 2019 hielden we onze tweede open huis dag. Mensen hoefden zich niet aan te melden. 65 mensen kwamen een kijkje nemen en het verliep allemaal relaxed en soepel. Mensen droegen vijf euro bij en kregen daarvoor ook een kopje koffie of thee met wat lekkers (uiteraard zelf gebakken) en een kom heerlijke pompoensoep.

   Er waren inleidende praatjes in de verwarmde Stoof, wat al een behaaglijk gevoel geeft, ook al is het nog niet helemaal klaar. Ook werden er rondleidingen gehouden onder leiding van Annemieke en Susan.

   Terra mocht drie jonge gezinnen uit Arnhem en Rotterdam nog een uur apart inwijden in het Ecodorpen gedachtengoed en hun vragen beantwoorden. Ze waren al goed op de hoogte, zo bleek en wisten ook wel wat ze wilden, dat is alleen maar fijn. We zijn immers naarstig op zoek naar jonge gezinnen, die er echt voor willen en kunnen gaan. We gaan het afwachten.

   Als we kijken naar onze huidige groep, dan zijn alleenstaande vijftigers ruim vertegenwoordigd. In het kader van de diversiteit, maar ook omdat we anders niet aan het door ons gewenste aantal bewoners zullen komen, hebben we een stop op alleenstaande vijftigplussers in de instroom. Dit geldt dus alleen voor een woonplek, want natuurlijk is iedereen welkom en zijn er andere mogelijkheden om zich te verbinden met dit project.

   Mocht je belangstelling hebben om mee te helpen en doen met ons Ecodorp, dan kan je hierover mailen en/of door je aan te melden voor een open middag; deze wordt in het vroege voorjaar weer gehouden.

~~~

September 2019

Goedkeuring Gemeenteraad!

Gemeenteraad

Gemeenteraad vergadering Sellingen, 25 september.

   Er heerst een gemoedelijke sfeer het eerste kwartier, heel anders dan twee weken geleden, toen mensen konden inspreken.
Vandaag staan er 8 hamerstukken op de agenda, waarvan ook die van Ecodorp Noordeland.
De burgemeester is vanavond de voorzitter.

   Wij staan op nummer 11, dat is wel de 2e van de hamerstukken, echter na 9 andere agendapunten.
Van onze groep zijn Susan, Nati, Gerrie, Gerrit en ik ( Terra) aanwezig.
Er is toestemming gegeven om te mogen fotograferen en dit te gebruiken voor onze website.

   Ik voel mijn hart harder kloppen, van verwachting en van al die jaren waarin we hier naar toegewerkt hebben, vandaag is het dan zover.
We gaan te horen krijgen dat ons niets meer in de weg staat om te beginnen aan het realiseren van ons Ecodorp, waarop we bijna 7 jaar aan voorbereidingstijd in hebben zitten.
Daar mag mijn hart ook wel harder van gaan kloppen.

   Er wordt een nieuwe wethouder benoemd, meneer van der Goot.
Een feestelijk gebeuren, hij kreeg 18 stemmen van de 18 stemmers.

   Een raadslid van Groen Links heeft tijd om een foto te maken van ons drieën, daar er voortdurend kleine pauzes ingelast worden, een wonderlijk gebeuren..... gemoedelijk en gezellig.
De reden van de pauze is dat er ook een nieuw raadslid wordt gekozen.

   Daarna gaan er een aantal agendapunten razendsnel doorheen en voor we het weten komen de hamerstukken aan de beurt.
Ook die gaan supersnel. Bij aanvang wordt er eerst gevraagd of er nog een motie is tegen een van de vraagstukken, ja dus....... gelukkig niet bij ons.

   Een hamerstuk is een te behandelen vergaderstuk, waarvan voorgesteld wordt( of vastgesteld is) dat het zonder discussie of stemming goedgekeurd kan worden . Dit hebben wij immers twee weken geleden al mee mogen maken, toen iedereen van de linkse tot de rechtse politiek zich konden vinden in ons project.
De voorzitter kan het nu dus “afhameren”. Deze term verwijst naar een afhandeling waar ceremonieel met de voorzittershamer op de tafel wordt geslagen.

Na de woorden:
Ecodorp Noordeland, wenst iemand het woord?
Zo niet dan is het conform besloten. TIK.....

   En ja dat was ie dan, op de tijd van 21.09 uur.

   Een fantastisch moment voor ons als Noordelanders.

   En zoals ik al eens eerder van een ander Ecodorp hoorde;
Nu begint het pas....”

We gaan ervoor!

~~~

Eerste werkzaamheden Ecodorp Ter Apel van start!

   Bekijk hier het nieuws item van RTV NOORD over Ecodorp Noordeland. [Video]

~~~

Juli 2019

Het is zover!

  Het bestemmingsplan heeft nu zes weken ter inzage gelegen bij de Gemeente Westerwolde, en is maar een zienswijze van het waterschap gekomen en verder geen enkel bezwaar uit omgeving of gemeente.

  Ons bestemmingsplan met als bestemming “ Ecodorp” kan nu in september voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

  Onze zomerweek was half juni, op ons terrein, dit was voor de tweede keer; wat is er al veel veranderd in een jaar tijd.

  De afgelopen drie maanden is het terrein beheerd door Annemieke, Annelies en Michael , in augustus komt Jaqueline daar nog bij.

  De zomerweek was verrassend, hier en daar spannend, inspirerend en bovenal een groot geschenk om Jan als begeleider te mogen hebben, waardoor er zaken die hier en daar wat vast dreigden te lopen weer gingen doorstromen.

  Er gingen 9 nieuwe mensen meedoen en 3 al wat meer bekenden, daar kwamen wij, bewoners, met ons zevenen nog bij om op een totaal te komen van 19.

  De nieuwe mensen gaan zich binnenkort aan u voorstellen.

  Ishi en Sarah zijn afgehaakt, Sarah zegt het als volgt:
Hallo Noordelanders,
Ik heb wegens hartklachten in Maart besloten om toch geen vaste bewonervan Noordeland te worden.
Dit was een pittig besluit en niet makkelijk om los te laten, maar voor mijn herstel moet ik het nu echt rustig aan doen en leven met wat er nu is.
Ik ben blij met de nieuwe mensen die erbij komen en Noordeland mede vorm gaan geven, elke nieuwe kleur verandert het patroon.
Zelf zal ik voorlopig af en toe op een klusdag komen helpen. Liefs Sarah.

  Zij en Ishi waren erbij vanaf het begin, en we zullen ook zeker verbonden blijven. Ishi heeft ook toegezegd de LPV te blijven ondersteunen.

  De komende tijd gaan we met hulp van Jan het deelgenootschap verder oppakken, om zo de nieuwe geïnteresseerden goed te kunnen informeren en te plaatsen in de organisatie structuur.

  Op 2 juli j.l kregen we de gemeenteraad van Westerwolde op bezoek. Met een flinke delegatie hebben zij een avondvullend programma gehad, en het was een geslaagde avond.

  Verder zijn we druk bezig met het uitzoeken hoe we het eerste asbest dak willen gaan vervangen, zodra we groen licht hebben gekregen van de gemeente. Alle plannen kunnen opgestart worden na de definitieve aankoop van het terrein. We schatten in dat dit medio september, oktober zal zijn.

  Verder gaan we kijken of we actiever kunnen worden met onze actie om de grond vrij te gaan kopen. Er is tot nu toe 100 vierkante meter grond vrijgekocht, een mooie start waar we ook zeker dankbaar voor zijn. De mensen die gedoneerd hebben gaan we na de zomer uitnodigen om daadwerkelijk een kopje koffie of thee met een zelfgemaakte biologische bonbon te komen nuttigen.

  Graag leg ik u hier nog n keer uit wat het inhoudt om de grond vrij te kopen en verwijs ik naar een filmpje van Henri Mentink hierover:

Haal de Aarde van de beurs

  Wij, als 7 initiatiefnemers, willen geen eigenaren worden van de 9,5 ha. grond die ons terrein omvat. Wij willen dat de generatie die na ons komt de grond vrij kan gebruiken, dus niet opgezadeld gaat worden met torenhoge kosten voor grondbezit.

  De achterliggende gedachte hierbij is dat we grond niet kunnen bezitten, de grond is van ons allen. Hiervoor gaan we een stichting oprichten, die de grond gaat beheren.

  Wel is het zo dat het terrein ongeveer 8 ton gaat kosten om hem schoon te krijgen dit is inclusief het verwijderen van asbest, nieuwe daken en het veilig maken van de schoorsteen

  Dit moet wel betaald worden.

  Daar wij als initiatiefnemers geen eigenaar worden, voelt het gerechtvaardigd om deze 8 ton bij elkaar te gaan proberen te krijgen via schenkingen en subsidies. Een voorschot hierop zal een klein gedeelte van ons eigen inleggeld zijn, zodat we van start kunnen.

  Verder zal ons eigen inleg geld gebruikt gaan worden voor de opbouw van het dorp; een restaurant, een badhuis ,een dorpshuis enz.

  We gaan immers kleine huisjes bouwen en willen de overige ruimtes met gemeenschappelijke voorzieningen, gaan delen.

  Enkele ideeën om verder aan het geld te komen voor het vrijkopen van de grond zijn:

  • Mensen zoeken die over willen stappen naar “onze” energieleverancier: Energie van Ons. Voor elke nieuwe klant die wij als Noordeland aanbrengen ontvangen wij 75 euro per jaar. Ons streven is om 500 mensen daarvoor warm te krijgen. Voor informatie hierover, kunt u ons mailen.
  • Ook staat vanaf nu ook ons banknummer op de website, zodat u eenvoudig rechtstreeks een donatie kunt doen voor het vrijkopen van de grond.
  • We gaan in de toekomst activiteiten aanbieden om geld op te halen voor de grond. Denk bv aan een heerlijk uurtje liggen op een matje, of zittend op een stoel, luisteren naar de klanken van klankschalen, wat een diepe ontspanning brengt.

  Als laatste willen we melden dat in september een workshop gegeven wordt door Mas con menos. Opgeven en informatie kan via deze link:

workshop-ecologisch-bouwen-rocketstove-leemkachel-met-warme-bank-leemstuccen-en-pizzaoven

  Als afsluiting willen wij u nog een fijne zomer toewensen,

Gerrie, Nati, Fedde, Annemieke, Susan , Terra en Gerrit

~~~

Mei 2019

Interview met Nati Visser voor website provincie Groningen


[Klik foto voor de hele tekst van dit interview]

  Hier het “Pronkjewail” voor de interne website van de provincie Groningen die ze maken om elkaar gemotiveerd te houden: projecten waar de provincie mee bezig is. Deze vanuit de ERL waarvoor Monique Antonis mij opgegeven had. 

Groet, Nati

~ ~ ~

Mede-terreinbeheerder worden?

  Vanaf april 2019 zijn we ons terrein opgegaan!

  We beheren het door er te gaan wonen met tijdelijk woonvormen. We zijn een beheerdersgroep van ongeveer 6 mensen aan het vormen die dit tijdelijk op zich willen nemen.

Dit is iets voor jou als:

  Je een pioniersmentaliteit hebt.

  Je beschikbaar bent vanaf mei, en/of in de periode daarna.

  Je in het bezit bent van een verplaatsbare woonunit, bijv. een woonwagen, camper, yurt of tiny house.

  Je in de gelegenheid bent om een kleine financiele bijdrage te leveren en jezelf te onderhouden.

  Je zin hebt om Ecodorp Noordeland mee op te bouwen!

  Je een sociaal mens bent, en werkt aan zelfontplooiing.

  Je wilt verblijven in een heel mooi stukje Nederland!

  Kan je zelf geen woonvorm meenemen, maar wil je wel graag komen? Laat het ons weten.

  Ons terrein is rook-en drugs- en bijna drankvrij, dat willen we graag zo houden.

  Basisvoorzieningen zijn deels aanwezig, en moeten deels gebouwd of aangelegd worden. Het is dus enigszins pionieren, maar het wordt steeds beter!

  We willen liever geen caravans op het terrein.

  Heb je interesse? Stuur een mail naar ecodorpnoordeland en stel jezelf daarin voor. Je krijgt altijd antwoord. Als we denken dat jij bent wie we zoeken, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.

Tot ziens!?

De Bewoners van Ecodorp Noordeland.

~~~

December 2018

   Wat hebben we lekker hard gewerkt de laatste maanden. Het betreft vooral de voorbereidingen om in het late voorjaar een stap te kunnen zetten: we willen ons dan al graag met een klein groepje op het terrein gaan vestigen. Hiervoor is het nodig dat de VEILIGHEID in ieder geval gewaarborgd is en dat de basisvoorzieningen er komen.
We hebben groepjes gevormd om nog dieper in het asbest verhaal te gaan duiken, de schoorsteen verder te bekijken, en hoe we het kantoorgebouw kunnen gaan opknappen.

   Er is een begroting gemaakt voor de aankomende kosten, we gaan ons inleggeld storten, subsidie aanvragen en de crowdfunding moet verder vorm krijgen.

   We zijn bezig om jongeren aan te trekken, en het mooie is dat ze nu op ons pad komen.

   De afgelopen maanden is een flink begin gemaakt met de groentetuin: deze is bedekt met kranten, karton en daar boven op stro en/of blad. In totaal zitten we nu aan de 240 vierkante meter, we willen starten met 300, dus nog een stukje te gaan. Voor de zekerheid zijn er nog grondmonsters gemaakt, die worden opgestuurd.

   We hebben een open huis gehad met 70 gasten, vooral uit de omgeving, en een open middag met 50 geïnteresseerden, allebei zeer geslaagd en stimulerend voor ons.

   Een paar weken geleden hielden we onze winterweek in de B&B 't Ossenschot, vlakbij ons terrein, waar het fijn vertoeven was. We konden makkelijk iedere dag even op het terrein zijn, om te werken, om een container in ontvangst te nemen, om klank en licht te brengen in de kantoorruimtes enz...

   We hebben een poging ondernomen om ons eerste chalet op het terrein te krijgen, voor een euro mochten we hem ophalen, 2 dagen werk en een week later, toen onze vervoerder hem voor 650 euro wilde brengen, stortte hij bij het opladen in tweeën, einde verhaal dus. Een leerzame ervaring, en een goed moment om ons opnieuw te beraden hoe we onze tijdelijke bewoning willen gaan realiseren.

   Als laatste nu nog de vraag aan onze lezers: We zoeken iemand die de boekhouding voor ons kan gaan doen, het komende jaar. Tevens iemand die goed is in het verzorgen van de lay out van documenten en promotiemateriaal.
En als iemand ons kan helpen met het opzetten van de crowdfunding, zonder daar direct voor betaald te hoeven worden zou dat ook heel fijn zijn!

~~~

September 2018

We zijn begonnen!

   Het moge niemand ontgaan zijn!
Op 13 juni hebben we het koopcontract getekend voor het aardappelzetmeelfabrieksterrein in Ter Apel. Tot onze verassing hielden we een paar weken later onze zomerweek op het terrein waar het allemaal gaat gebeuren! Heel speciaal om het kantoorpand in gebruik te nemen, en om er te slapen. We hebben deze mijlpaal gevierd met een feestje, vooral om iedereen te bedanken die heeft meegeholpen om dit voor elkaar te krijgen.
We realiseren ons ook dat we er nog lang niet zijn, dus we gaan weer lekker verder, daarover lees je hieronder meer.

   De zomer begint aan zijn einde te komen, we hebben genoten van het prachtige weer.
We waren met 12 Nederlanders op het Europese ecodorpenfestival in Estland, waaronder Terra van onze groep. Daar zijn mooie uitwisselingen geweest onder de verschillende landen.
En wij als Noordeland, hebben onze biieenkomsten weer opgepakt.

   Bij deze gaan we een update geven van de afgelopen tijd.

   De begeleiding van Katja van der Valk is afgerond, en we danken Katja hierbij voor alle ondersteuning in ons project tot nu toe.

   Van Damaris Matthijsen kregen we enkele groepssessies, en heeft ze ons onderwezen in het deelgenootschap, waar we zelf nu mee verder gaan.

   Jan Does en Peter Kiers, creatieve projectontwikkelaars van 132co, komend uit het noorden, gaan ons nu verder adviseren in de uitvoerende fase; daar zijn we blij mee.

   Het bestemmingsplan is klaar en is ingeleverd bij de gemeente, waar hij de komende tijd door de molen gaat. Hopelijk gaat dat lekker snel, want dan kunnen we sneller naar de levering van het terrein toewerken, we hopen op de lente.

   Jorn Mols van House of Concepts heeft in de zomerweek met ons een sessie gedaan om zo een algemeen huisje te kunnen tekenen, naar voorbeeld van Mas con Menos , wat nu ingeleverd is bij de gemeente.

   Marlies Duran van Duurzaam Tuinen, gaat samen met Monique Wijn, die al jaren met ons verbonden is, samen het landschapsontwerp maken. De bedoeling is dat we dit ook in samenspraak met onze groep gaan doen in enkele sessies, en het een groeiend proces mag zijn.

   Onze organisatiestructuur gaan we aanpassen aan de huidige mogelijkheden en veranderingen.
Zo is o.a de haalbaarheidskring nu uitvoeringskring geworden!

   De crowdfunding heeft een kleine start gemaakt, we gaan hiermee verder, en zoeken hier hulp bij.

   Aankomende tijd gaan we de puntjes op de i zetten van het financiële plan zodat we ermee naar financierders kunnen en de verkoop van certificaten van start kan gaan. Je kunt wel al vierkante meters grond bevrijden, via deze website!

   Afgelopen weekend hebben we weer een bijeenkomst gehad, met alle nieuwe mensen die het ecodorp mee gaan helpen opbouwen. Wat fijn dat we de groep weer kunnen gaan uitbreiden. Ook de lange aanmeldingenlijst voor de open middag belooft wat!

   Geregeld zijn we al op het terrein te vinden, om het kantoorpand winterklaar te maken. We vergaderen tot nu toe buiten onder de begeleiding van de zingende populieren, echter de herfst en winter roepen ons naar binnen te gaan, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is goed om geregeld op het terrein te zijn, om te laten weten dat het fijn is als vandalen zich terug gaan trekken, het terrein werkelijk een mooie bestemming gaat krijgen, waar een ieder op zijn tijd welkom zal blijven.

   We willen, nu we het terrein echt meer tot ons gaan nemen, meer naar buiten gaan treden, en de PR zal er alles aan doen om je via de website op de hoogte te houden.

~~~

Juli 2018

Steeds dichterbij!

   Het laatste jaar hebben we met behulp van grote provinciale- en gemeente subsidies een belangrijk deel van het haalbaarheidsonderzoek kunnen afronden. De onderzoeken naar asbest, bodem en veiligheid van de gebouwen zijn klaar en de offertes voor de saneringen komen binnen. Er staat een grote asbestsanering op stapel (alle gebouwen, honderden vierkante meters, zijn gedekt met asbest), maar de bodemverontreiniging valt gelukkig heel erg mee. De constructie van de gebouwen is zeer degelijk. Wel zullen we in de opstart fase voorzorgsmaatregelen moeten treffen om het terrein veilig te maken. De schoorsteen daar moet een stukje vanaf want de stenen op het bovenste gedeelte laten los.

   Er wordt hard gewerkt aan een financieel plan en op basis daarvan moet binnenkort, met alle offertes en activiteiten in een beheersplan verwerkt, een go of no-go gegeven kunnen gaan worden.

   Grote uitdagingen zijn natuurlijk, hoe we de financiering rond gaan krijgen. Het liefst zouden we de huizen in een coöperatie willen onderbrengen, maar financiering wordt dan een stuk lastiger, dus nu neigen we toch naar een VvE constructie, die later in een coöperatie gaat worden ondergebracht.

   Waar we superblij mee zijn is, dat de gemeente heeft toegezegd, dat we niet vallen onder de normale bouwafspraken met onze duurzame en kleine huisjes, die geen concurrentie zijn op de gewone woningmarkt. Daardoor heeft de gemeente toestemming kunnen geven (en provincie en regio), dat we ondanks dat Vlagtwedde een krimpgebied is, toch nieuwe huizen mogen gaan bouwen.

   We zijn druk bezig met ons stedenbouwkundig ontwerp en samen met een adviesbureau gaan we de komende maand het concept bestemmingsplan indienen bij de gemeente.

   Naast alle bestaande bestemmingen zoals Wonen, Zware industrie, Recreatie, Landbouw etc., gaat er nu een nieuwe bestemming komen: "Wonen Ecodorp" en dat is iets, waar we allemaal blij van worden!

   Daarnaast lopen er contacten met architecten en is het programma van eisen en het kavelpaspoort, waarin we omschrijven waar onze huizen aan moeten voldoen, in een afrondende fase.

   Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend met de eigenaren en we werken aan het voorlopige koopcontract.

   We merken wel dat de lange aanloop, (nu 4 jaar bezig in totaal) zijn tol begint te eisen. We worden tamelijk vergadermoe, willen graag in de actie. Lekker praktisch samen met bouwen, voedselbos aanleggen, enzovoort, aan de gang.

   Deze aanloop processen blijken toch erg veel tijd te kosten allemaal. Dus de zorg voor de groepsprocessen en zorgen dat de weg er naar toe inspirerend, leuk en doel in zichzelf blijft zijn belangrijke punten van aandacht op het moment.

   Voor nu oefenen we de lange adem, leren volhouden en doorzetten, elkaar moed inspreken als we er even doorheen zitten en worden als groep steeds hechter.

   Gelukkig hebben we een fantastische procesbegeleidster in Katja van der Valk, die ons door belangrijke beslissingen heen loodst, mee onderhandelt met de gemeente en verkoper en die, als een adelaar de grote lijnen in de gaten houdt. Gelukkig zijn de subsidies, het enthousiasme, dat we overal tegenkomen voor ons project grote opstekers en extra impulsen om verder te gaan. Ook zijn er weer een paar fijne nieuwe aspirant-bewoners bijgekomen.

   Wat zou het leuk zijn als we in de volgende nieuwsbrief konden zeggen:

“Het terrein is aangekocht!”

~~~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.