back

Actueel - juli 2018

Steeds dichterbij!

   Het laatste jaar hebben we met behulp van grote provinciale- en gemeente subsidies een belangrijk deel van het haalbaarheidsonderzoek kunnen afronden. De onderzoeken naar asbest, bodem en veiligheid van de gebouwen zijn klaar en de offertes voor de saneringen komen binnen. Er staat een grote asbestsanering op stapel (alle gebouwen, honderden vierkante meters, zijn gedekt met asbest), maar de bodemverontreiniging valt gelukkig heel erg mee. De constructie van de gebouwen is zeer degelijk. Wel zullen we in de opstart fase voorzorgsmaatregelen moeten treffen om het terrein veilig te maken. De schoorsteen daar moet een stukje vanaf want de stenen op het bovenste gedeelte laten los.

   Er wordt hard gewerkt aan een financieel plan en op basis daarvan moet binnenkort, met alle offertes en activiteiten in een beheersplan verwerkt, een go of no-go gegeven kunnen gaan worden.

   Grote uitdagingen zijn natuurlijk, hoe we de financiering rond gaan krijgen. Het liefst zouden we de huizen in een coöperatie willen onderbrengen, maar financiering wordt dan een stuk lastiger, dus nu neigen we toch naar een VvE constructie, die later in een coöperatie gaat worden ondergebracht.

   Waar we superblij mee zijn is, dat de gemeente heeft toegezegd, dat we niet vallen onder de normale bouwafspraken met onze duurzame en kleine huisjes, die geen concurrentie zijn op de gewone woningmarkt. Daardoor heeft de gemeente toestemming kunnen geven (en provincie en regio), dat we ondanks dat Vlagtwedde een krimpgebied is, toch nieuwe huizen mogen gaan bouwen.

   We zijn druk bezig met ons stedenbouwkundig ontwerp en samen met een adviesbureau gaan we de komende maand het concept bestemmingsplan indienen bij de gemeente.

   Naast alle bestaande bestemmingen zoals Wonen, Zware industrie, Recreatie, Landbouw etc., gaat er nu een nieuwe bestemming komen: “Wonen Ecodorp” en dat is iets, waar we allemaal blij van worden! 

   Daarnaast lopen er contacten met architecten en is het programma van eisen en het kavelpaspoort, waarin we omschrijven waar onze huizen aan moeten voldoen, in een afrondende fase.

   Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend met de eigenaren en we werken aan het voorlopige koopcontract.

   We merken wel dat de lange aanloop, (nu 4 jaar bezig in totaal) zijn tol begint te eisen. We worden tamelijk vergadermoe, willen graag in de actie. Lekker praktisch samen met bouwen, voedselbos aanleggen, enzovoort, aan de gang.

   Deze aanloop processen blijken toch erg veel tijd te kosten allemaal. Dus de zorg voor de groepsprocessen en zorgen dat de weg er naar toe inspirerend, leuk en doel in zichzelf blijft zijn belangrijke punten van aandacht op het moment.

   Voor nu oefenen we de lange adem, leren volhouden en doorzetten, elkaar moed inspreken als we er even doorheen zitten en worden als groep steeds hechter. 

   Gelukkig hebben we een fantastische procesbegeleidster in Katja van der Valk, die ons door belangrijke beslissingen heen loodst, mee onderhandelt met de gemeente en verkoper en die, als een adelaar de grote lijnen in de gaten houdt. Gelukkig zijn de subsidies, het enthousiasme, dat we overal tegenkomen voor ons project grote opstekers en extra impulsen om verder te gaan.  Ook zijn er weer een paar fijne nieuwe aspirant-bewoners bijgekomen.

   Wat zou het leuk zijn als we in de volgende nieuwsbrief konden zeggen:

“Het terrein is aangekocht!”

Kom naar de open middag!

Agenda
september
22
Open middag!

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
hands
 
 
 
of geef een bedrag op
 Contact
Mail ons

Bel ons
06-14219722


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.