back

Actueel

Mei 2019

Interview met Nati Visser voor website provincie Groningen


[Klik foto voor de hele tekst van dit interview]

  Hier het “Pronkjewail” voor de interne website van de provincie Groningen die ze maken om elkaar gemotiveerd te houden: projecten waar de provincie mee bezig is. Deze vanuit de ERL waarvoor Monique Antonis mij opgegeven had. 

Groet, Nati

~ ~ ~

Mede-terreinbeheerder worden?

  Vanaf april 2019 zijn we ons terrein opgegaan!

  We beheren het door er te gaan wonen met tijdelijk woonvormen. We zijn een beheerdersgroep van ongeveer 6 mensen aan het vormen die dit tijdelijk op zich willen nemen.

Dit is iets voor jou als:

  Je een pioniersmentaliteit hebt.

  Je beschikbaar bent vanaf mei, en/of in de periode daarna.

  Je in het bezit bent van een verplaatsbare woonunit, bijv. een woonwagen, camper, yurt of tiny house.

  Je in de gelegenheid bent om een kleine financiele bijdrage te leveren en jezelf te onderhouden.

  Je zin hebt om Ecodorp Noordeland mee op te bouwen!

  Je een sociaal mens bent, en werkt aan zelfontplooiing.

  Je wilt verblijven in een heel mooi stukje Nederland!

  Kan je zelf geen woonvorm meenemen, maar wil je wel graag komen? Laat het ons weten.

  Ons terrein is rook-en drugs- en bijna drankvrij, dat willen we graag zo houden.

  Basisvoorzieningen zijn deels aanwezig, en moeten deels gebouwd of aangelegd worden. Het is dus enigszins pionieren, maar het wordt steeds beter!

  We willen liever geen caravans op het terrein.

  Heb je interesse? Stuur een mail naar ecodorpnoordeland en stel jezelf daarin voor. Je krijgt altijd antwoord. Als we denken dat jij bent wie we zoeken, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.

Tot ziens!?

De Bewoners van Ecodorp Noordeland.

~~~

December 2018

   Wat hebben we lekker hard gewerkt de laatste maanden. Het betreft vooral de voorbereidingen om in het late voorjaar een stap te kunnen zetten: we willen ons dan al graag met een klein groepje op het terrein gaan vestigen. Hiervoor is het nodig dat de VEILIGHEID in ieder geval gewaarborgd is en dat de basisvoorzieningen er komen.
We hebben groepjes gevormd om nog dieper in het asbest verhaal te gaan duiken, de schoorsteen verder te bekijken, en hoe we het kantoorgebouw kunnen gaan opknappen.

   Er is een begroting gemaakt voor de aankomende kosten, we gaan ons inleggeld storten, subsidie aanvragen en de crowdfunding moet verder vorm krijgen.

   We zijn bezig om jongeren aan te trekken, en het mooie is dat ze nu op ons pad komen.

   De afgelopen maanden is een flink begin gemaakt met de groentetuin: deze is bedekt met kranten, karton en daar boven op stro en/of blad. In totaal zitten we nu aan de 240 vierkante meter, we willen starten met 300, dus nog een stukje te gaan. Voor de zekerheid zijn er nog grondmonsters gemaakt, die worden opgestuurd.

   We hebben een open huis gehad met 70 gasten, vooral uit de omgeving, en een open middag met 50 geïnteresseerden, allebei zeer geslaagd en stimulerend voor ons.

   Een paar weken geleden hielden we onze winterweek in de B&B 't Ossenschot, vlakbij ons terrein, waar het fijn vertoeven was. We konden makkelijk iedere dag even op het terrein zijn, om te werken, om een container in ontvangst te nemen, om klank en licht te brengen in de kantoorruimtes enz...

   We hebben een poging ondernomen om ons eerste chalet op het terrein te krijgen, voor een euro mochten we hem ophalen, 2 dagen werk en een week later, toen onze vervoerder hem voor 650 euro wilde brengen, stortte hij bij het opladen in tweeën, einde verhaal dus. Een leerzame ervaring, en een goed moment om ons opnieuw te beraden hoe we onze tijdelijke bewoning willen gaan realiseren.

   Als laatste nu nog de vraag aan onze lezers: We zoeken iemand die de boekhouding voor ons kan gaan doen, het komende jaar. Tevens iemand die goed is in het verzorgen van de lay out van documenten en promotiemateriaal.
En als iemand ons kan helpen met het opzetten van de crowdfunding, zonder daar direct voor betaald te hoeven worden zou dat ook heel fijn zijn!

~~~

September 2018

We zijn begonnen!

   Het moge niemand ontgaan zijn!
Op 13 juni hebben we het koopcontract getekend voor het aardappelzetmeelfabrieksterrein in Ter Apel. Tot onze verassing hielden we een paar weken later onze zomerweek op het terrein waar het allemaal gaat gebeuren! Heel speciaal om het kantoorpand in gebruik te nemen, en om er te slapen. We hebben deze mijlpaal gevierd met een feestje, vooral om iedereen te bedanken die heeft meegeholpen om dit voor elkaar te krijgen.
We realiseren ons ook dat we er nog lang niet zijn, dus we gaan weer lekker verder, daarover lees je hieronder meer.

   De zomer begint aan zijn einde te komen, we hebben genoten van het prachtige weer.
We waren met 12 Nederlanders op het Europese ecodorpenfestival in Estland, waaronder Terra van onze groep. Daar zijn mooie uitwisselingen geweest onder de verschillende landen.
En wij als Noordeland, hebben onze biieenkomsten weer opgepakt.

   Bij deze gaan we een update geven van de afgelopen tijd.

   De begeleiding van Katja van der Valk is afgerond, en we danken Katja hierbij voor alle ondersteuning in ons project tot nu toe.

   Van Damaris Matthijsen kregen we enkele groepssessies, en heeft ze ons onderwezen in het deelgenootschap, waar we zelf nu mee verder gaan.

   Jan Does en Peter Kiers, creatieve projectontwikkelaars van 132co, komend uit het noorden, gaan ons nu verder adviseren in de uitvoerende fase; daar zijn we blij mee.

   Het bestemmingsplan is klaar en is ingeleverd bij de gemeente, waar hij de komende tijd door de molen gaat. Hopelijk gaat dat lekker snel, want dan kunnen we sneller naar de levering van het terrein toewerken, we hopen op de lente.

   Jorn Mols van House of Concepts heeft in de zomerweek met ons een sessie gedaan om zo een algemeen huisje te kunnen tekenen, naar voorbeeld van Mas con Menos , wat nu ingeleverd is bij de gemeente.

   Marlies Duran van Duurzaam Tuinen, gaat samen met Monique Wijn, die al jaren met ons verbonden is, samen het landschapsontwerp maken. De bedoeling is dat we dit ook in samenspraak met onze groep gaan doen in enkele sessies, en het een groeiend proces mag zijn.

   Onze organisatiestructuur gaan we aanpassen aan de huidige mogelijkheden en veranderingen.
Zo is o.a de haalbaarheidskring nu uitvoeringskring geworden!

   De crowdfunding heeft een kleine start gemaakt, we gaan hiermee verder, en zoeken hier hulp bij.

   Aankomende tijd gaan we de puntjes op de i zetten van het financiële plan zodat we ermee naar financierders kunnen en de verkoop van certificaten van start kan gaan. Je kunt wel al vierkante meters grond bevrijden, via deze website!

   Afgelopen weekend hebben we weer een bijeenkomst gehad, met alle nieuwe mensen die het ecodorp mee gaan helpen opbouwen. Wat fijn dat we de groep weer kunnen gaan uitbreiden. Ook de lange aanmeldingenlijst voor de open middag belooft wat!

   Geregeld zijn we al op het terrein te vinden, om het kantoorpand winterklaar te maken. We vergaderen tot nu toe buiten onder de begeleiding van de zingende populieren, echter de herfst en winter roepen ons naar binnen te gaan, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is goed om geregeld op het terrein te zijn, om te laten weten dat het fijn is als vandalen zich terug gaan trekken, het terrein werkelijk een mooie bestemming gaat krijgen, waar een ieder op zijn tijd welkom zal blijven.

   We willen, nu we het terrein echt meer tot ons gaan nemen, meer naar buiten gaan treden, en de PR zal er alles aan doen om je via de website op de hoogte te houden.

~~~

Juli 2018

Steeds dichterbij!

   Het laatste jaar hebben we met behulp van grote provinciale- en gemeente subsidies een belangrijk deel van het haalbaarheidsonderzoek kunnen afronden. De onderzoeken naar asbest, bodem en veiligheid van de gebouwen zijn klaar en de offertes voor de saneringen komen binnen. Er staat een grote asbestsanering op stapel (alle gebouwen, honderden vierkante meters, zijn gedekt met asbest), maar de bodemverontreiniging valt gelukkig heel erg mee. De constructie van de gebouwen is zeer degelijk. Wel zullen we in de opstart fase voorzorgsmaatregelen moeten treffen om het terrein veilig te maken. De schoorsteen daar moet een stukje vanaf want de stenen op het bovenste gedeelte laten los.

   Er wordt hard gewerkt aan een financieel plan en op basis daarvan moet binnenkort, met alle offertes en activiteiten in een beheersplan verwerkt, een go of no-go gegeven kunnen gaan worden.

   Grote uitdagingen zijn natuurlijk, hoe we de financiering rond gaan krijgen. Het liefst zouden we de huizen in een coöperatie willen onderbrengen, maar financiering wordt dan een stuk lastiger, dus nu neigen we toch naar een VvE constructie, die later in een coöperatie gaat worden ondergebracht.

   Waar we superblij mee zijn is, dat de gemeente heeft toegezegd, dat we niet vallen onder de normale bouwafspraken met onze duurzame en kleine huisjes, die geen concurrentie zijn op de gewone woningmarkt. Daardoor heeft de gemeente toestemming kunnen geven (en provincie en regio), dat we ondanks dat Vlagtwedde een krimpgebied is, toch nieuwe huizen mogen gaan bouwen.

   We zijn druk bezig met ons stedenbouwkundig ontwerp en samen met een adviesbureau gaan we de komende maand het concept bestemmingsplan indienen bij de gemeente.

   Naast alle bestaande bestemmingen zoals Wonen, Zware industrie, Recreatie, Landbouw etc., gaat er nu een nieuwe bestemming komen: "Wonen Ecodorp" en dat is iets, waar we allemaal blij van worden!

   Daarnaast lopen er contacten met architecten en is het programma van eisen en het kavelpaspoort, waarin we omschrijven waar onze huizen aan moeten voldoen, in een afrondende fase.

   Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend met de eigenaren en we werken aan het voorlopige koopcontract.

   We merken wel dat de lange aanloop, (nu 4 jaar bezig in totaal) zijn tol begint te eisen. We worden tamelijk vergadermoe, willen graag in de actie. Lekker praktisch samen met bouwen, voedselbos aanleggen, enzovoort, aan de gang.

   Deze aanloop processen blijken toch erg veel tijd te kosten allemaal. Dus de zorg voor de groepsprocessen en zorgen dat de weg er naar toe inspirerend, leuk en doel in zichzelf blijft zijn belangrijke punten van aandacht op het moment.

   Voor nu oefenen we de lange adem, leren volhouden en doorzetten, elkaar moed inspreken als we er even doorheen zitten en worden als groep steeds hechter.

   Gelukkig hebben we een fantastische procesbegeleidster in Katja van der Valk, die ons door belangrijke beslissingen heen loodst, mee onderhandelt met de gemeente en verkoper en die, als een adelaar de grote lijnen in de gaten houdt. Gelukkig zijn de subsidies, het enthousiasme, dat we overal tegenkomen voor ons project grote opstekers en extra impulsen om verder te gaan. Ook zijn er weer een paar fijne nieuwe aspirant-bewoners bijgekomen.

   Wat zou het leuk zijn als we in de volgende nieuwsbrief konden zeggen:

“Het terrein is aangekocht!”

~~~
Agenda
binnenkort nieuwe activiteiten

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
hands
      of geef een bedrag op
 Contact
Mail ons

Bel ons
06-14219722


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.