back

Home/Nieuwsarchief/Gemeenschapsvorming

Gemeenschapsvorming

Gemeenschapsvorming

gemeenschapsvorm gemeenschapsvorm

  Sinds het begin der tijden (dat we bezig zijn met de gedachte een ecodorp te realiseren) ben ik lid van de Gemeenschapsvormingskring (GV).

  In het begin, toen we nog niet zo gehinderd werden door de realiteit van een daadwerkelijk stuk grond met bewoners erop en erbuiten (niet alle bewoners wonen al daadwerkelijk op het terrein), waren we veel bezig met leren hoe we samen konden komen als groep. We oefenden met  bepaalde technieken als Geweldloze Communicatie, het Forum. Om bekend te raken met b.v.  Way of Council en de Heart IQ zijn externe experts geweest. We kwamen in aanraking met een nieuwe organisatievorm die zich ontwikkelt: het Deelgenootschap. Ook daarin scholen we ons.
 

De implementatie is niet eenvoudig.

  We wisten al wel dat je over zekere vaardigheden moet beschikken om het goed met elkaar te blijven hebben, het standaardwerk van Diane Leafe Christian is wel een leidraad en ook de Clips gids van  GEN (Global Ecovillage Network) -Europa biedt veel tips voor ecodorpen.

  Op het moment is de situatie een stuk complexer dan toen. Op het terrein zijn beheerders die het terrein bewaken en onderling daadwerkelijk samen leven. De meeste ervan zijn inmiddels bewoner (= hebben de instroom procedure doorlopen of zijn van het eerste uur).

  Om als bewoner daadwerkelijk op het terrein te wonen of nog niet is een totaal andere beleving en dat bemoeilijkt soms de communicatie.

  Om de week zijn we een weekend samen. Op één van die 2 weekenden per maand komen ook de zgn kennismakers. Tijdens de winter en de zomer komen we een week  als aspiranten en bewoners samen. Tijdens de afgelopen week in januari hebben we het fijn gehad.
 

Er is zo veel te Doen. En we willen zo graag ook Zijn. Dat kan een lastig dilemma zijn.

  Nog een lastige is  hoe we niet onze oude manieren van doen,  ageren vanuit oude verwondingen en programmeringen en hiërarchische systematieken gaan herhalen. Dit gebeurt uiteraard in meer of mindere mate en wat we nastreven is om hierop bewustzijn te creëren en elkaar daarbij te ondersteunen. Het besef dat we een spiritueel wezen zijn dat een menselijke ervaring doormaakt helpt hierbij.
 

Zelfreflexie en feedback kunnen geven en ontvangen zijn zo belangrijk.

  Sinds afgelopen zomer worden we met de processen ondersteund door Hans Peter King, vanuit Stichting Prodana.  Regelmatig komt hij een dag langs en werkt met ons. De laatste keer via de zoom in deze corona tijd.
 

We hebben een aannamebeleid dat zich steeds ontwikkelt.

  Mensen vinden ons en sturen een mailtje of bellen. Regelmatig houden we een open middag waarin we vertellen over onze visie en missie, via een powerpoint presentatie worden bepaalde elementen uitgediept, we lopen over het terrein en praten met elkaar.

  Als iemand meer wil meemaken kan hij/zij op een klusdag meeklussen. In de zomer komen mensen wel eens een tijdje kamperen. Zo leer je elkaar uiteraard het beste kennen. Je bent dan een  snuffelaar.

  Vervolgens, als wederzijds blijkt dat de interesse zich verdiept kun je kennismaker worden. Op dat moment dien je aan te geven dat je de 15.000 euro inleggeld kunt betalen als je toetreedt als bewoner (voor de ontwikkeling van het dorp) en dat je een eigen huis kunt financieren.  Dan verbind je je ook aan een werkgroep waar plek is en die je past. En je woont een paar  bewonerskringvergaderingen bij.

  Als dan nog blijkt dat het fijn gaat dan kun je (na consent van de bewoners) aspirant lid worden. Je neemt volledig deel aan de bewonerskringvergaderingen zonder dat je beslissingsrecht hebt. Deze periode kan een jaar duren. De tijden liggen niet zo vast, het moet passen en goed voelen voor iedereen. Te lang blijven hangen in een fase is niet de bedoeling én er moet wel de tijd genomen worden.

  Dit is globaal gezien hoe we groeien.

  Momenteel tellen we 11 bewoners, 4 aspirant bewoners en 7 kennismakers.

  En we zijn heel blij met een groep die regelmatig helpt met klussen!


Gerrie Reijners

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.