back

Home/Nieuwsarchief/Low-tech week was een succes

Low-tech week was een succes

Low-tech week groot succes

LowTech

  Op het Ecodorp is geen riolering aanwezig. Het afgelopen jaar heeft het dorp zich kunnen redden met composttoiletten van LocalWise. Deze buitencabines voldeden prima, maar het was wel wat koud voor in de winter. Het werd het tijd voor een stap vooruit.

  Dat hield in dat er nieuwe toiletten binnen moesten komen zonder riolering. Hoe doe je dat? Fedde Jorritsma, deelnemer van het Ecodorp, weet er alles van.

  “Het afvalwater van de toilet, keuken en badkamer verschilt erg van samenstelling. Daarom kan het heel nuttig zijn om deze stromen gescheiden te behandelen. Het toilet vangt de urine apart op. Dit is een nuttige meststof voor het land. De fecaliën moeten eerst gecomposteerd worden voordat ze naar het land gaan. Het water van de keuken en badkamer kan gezuiverd worden met een wilgenfilter”

  In de zogenaamde low-tech week kregen deelnemers zowel de theorie als de praktijk onderwezen over ecologische toiletsystemen, afvalwaterzuivering en compostering en fermentatie van organische reststromen.

  Begin september kwamen er deelnemers uit het hele land om aan de training deel te nemen. Het programma bestond uit een presentatie met de theorie, een ontwerpopdracht van een bestaande situatie ingebracht door de deelnemers, en in de middag praktijk. Er zijn 2 prachtige toiletten gebouwd, een wilgenfilter aangelegd en compost- fermentatiebakken (bokahsi) gemaakt. Daarnaast kon er geoefend worden met de aanleg van een zonneboiler.
 

De deelnemers waren enthousiast.

  “De ontwerpopdracht heeft me heel erg geholpen om overzicht te krijgen door systematisch en creatief na te denken over een situatie samen met andere mensen.”
(reactie van een deelnemer aan de workshop)

 

In 2021 hopen we weer een Low-tech week te organiseren.

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.