back

Home/Nieuwsarchief/Grondverzet

Grondverzet

Grondverzet

 

  Na veel reken- en tekenwerk zijn we eind november begonnen met het eerste grote grondverzet!

  Hiervoor hebben we grondverzetbedrijf Veldhuis uit Ter Apel in de armen genomen.

  Ze zijn begonnen met het veld waar we als eerste op willen gaan bouwen.

  De substraatlaag met teveel aan ijzer en aluminium is verwijderd en in depot gezet.

  Toen kwamen de bakstenen vrij! Deze hebben we ook op een grote berg laten leggen zodat we ze zelf kunnen uitzoeken.

grondverzet4

 

  Zowel voor de verkoop als voor eigen gebruik voor de bouw van de funderingen van onze huizen. Het zijn mooie oude stenen in twee formaten, ruim 100 jaar oud!

  Veldhuis is op dit moment bezig met de vormgeving van het landschap op dit eerste veld, de wallen gaan voor een groot deel omlaag zodat we overal een goede minimale grondhoogte krijgen.

  Dan wordt er nog een weg aangelegd zodat we met bouwmaterialen bij de bouwkavels kunnen komen.

grontverzet2

 

  Zelf hebben we ook een oude kraan aangeschaft zodat we kleiner grondwerk zelf kunnen doen.

  Zo kunnen we zelf ook een wal doorbreken, helofytenfilters en sleuven graven en stukjes landschap in vorm brengen.

grondverzet3

 

  Daarnaast zijn we ook begonnen met het binnenhalen en opslaan van bouwmaterialen. Zo hebben we nu 1200m3 Leem liggen. Perfect voor de afwerking van muren en vloeren, en stamp-lemen muren.

  Ook hebben we in samenwerking met Staatsbosbeheer bomen geoogst. Er liggen nu dus een stapel Lariksen en een stapel eiken klaar om te gebruiken tijdens de bouw!

grondverzet5

  De start van al deze werkzaamheden zijn spannend, hoe lang gaat het duren? En hoeveel gaat het kosten? Snappen de mensen die we inhuren wat wij willen?

  Hebben we zelf voldoende zicht op wat er allemaal nodig is voordat we huizen kunnen gaan bouwen? Het blijft dus de komende tijd nog best spannend en soms keuzes maken op het laatste moment.

  Maar... zo komen we steeds weer een stap dichter bij onze ecodorpen droom!

 

Matthijs Brandsma

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.