back

Home/Nieuwsarchief/Bouw van de eerste huizen

Bouw van de eerste huizen

Bouw van de eerste huizen

  Er heeft zich in de afgelopen twee jaar een groep zogenaamde ‘eerste bouwers’ gevormd, die op het meest zuidoostelijke veld gaat bouwen. Dit veld noemen we veld 9. Op dit vroegere waterzuiverings veld komen 2 clusters van 4 huizen. Het is een gevarieerd gezelschap van 10 volwassenen en 3 kinderen, bestaande uit een mix van stellen, singles, ouderen, oudere jongeren / jongere ouderen. Jongeren van in de 20 of 30 zijn hier niet van de partij. De huizen zijn verschillend van ontwerp en van grootte, van maximaal 90 m2 tot 45 m2. De gemene deler is dat alle huizen een groen dak krijgen en organisch van vorm zullen zijn.

  Er is en wordt al heel veel gegraven door fa. Veldhuis op veld 9. Op het veld lag een sedimentlaag, die is verwijderd en op het terrein opgeslagen. Daaronder bevond zich een dubbele laag bakstenen, ook die zijn verwijderd. De bakstenen worden zo mogelijk schoon gemaakt en opgestapeld. Het veld is omzoomd door wallen die afgedekt zijn met strak gelegde bakstenen. Ook deze worden verwijderd en er liggen al enorme hopen met bakstenen naast de fabriek. We kunnen onszelf nog jaren aan dagbesteding verschaffen met het schoonmaken en wassen van de stenen…. Wellicht zullen we stenen gebruiken voor de fundamenten van de huizen.

  Het casco zal bestaan uit houtskeletbouw met als isolatiemateriaal stro. We hebben van Staatsbosbeheer, onze oosterbuur, een flink aantal bomen gekocht. Ook deze liggen op het terrein en zullen mogelijk al in de eerste bouwronde bij sommige huizen worden gebruikt. Op het terrein ligt verder een grote berg leem. Deze leem is afkomstig uit het Drentse Aa gebied: een dijklichaam in Glimmen. Hier en daar is al met de leem gewerkt en het lijkt van goede kwaliteit te zijn. We kunnen er de binnenmuren mee afwerken.

  De huizen krijgen allemaal een composttoilet: de urineafvoer kan aangesloten worden op een helofytenfilter. Over de elektriciteitsvoorziening, verwarming en aanvoer van drink- en warm water moeten we nog besluiten nemen.

  Uiteraard moeten we voldoen aan reguliere veiligheidseisen en komt er een aanrijroute voor veiligheidsdiensten. Het is de bedoeling dat we, als we er eenmaal wonen, onze eventuele auto’s bij de ingang van het dorp parkeren.

  Een groot deel van veld 9 zal verder gaan bestaan uit voedselbos. Daarnaast is er ruimte voor water, spelen, moestuin en bloemen. Iedereen heeft een strook van 4 meter privé te gebruiken grond rond het huis. De huizen komen op terpjes, die met grond van de wallen gemaakt worden.

  Elke twee weken komen we samen om stappen te maken richting verdere ontwikkeling van de huizen. We staan te popelen om te beginnen, maar goede voorbereiding betaalt zich later uit ….. De fase waarin we nu zitten, is nog niet zo zeer de handen uit de mouwen, maar het hoofd zeg maar in de papieren en heel veel overleggen.

 

  Wie weet kom jij in de nabije toekomst ons helpen met bouwen?

 

Lucy Audretsch

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.