back

Home/Nieuwsarchief/Asbestsanering

Asbestsanering

Asbestsanering

asbest gemeenschapsvorm

  Op het prachtige fabrieksterrein waar op sommige plekken de natuur vrij spel krijgt en waar op andere plekken efficiënt gebruikt wordt gemaakt van de ruimte voor opslag en werkplaats, hebben we met z’n allen best een klus te klaren daar waar het veiligheid en gezondheid betreft.

  En dan hebben we het nu even over Asbest!

  In fase 1 hebben we onder andere op ons lijstje staan om het hele fabrieksgebouw vrij te maken van restanten asbest golfplaat, waarmee dat weer veilig toegankelijk is. Het is ook een zeer gewilde plek voor film en fotoshoots, wat ons ook weer wat inkomsten brengt. We willen dit gedeelte van het fabrieksterrein op termijn weer openstellen voor publiek, er een wandelroute langs laten lopen, zodat dit prachtig stukje erfgoed breder gedeeld kan worden.

  Daarnaast willen we het dak van een grote loods, nu in gebruik als opslag, laten saneren en naar alle waarschijnlijkheid voorzien van zonnepanelen. Ook zullen we daar een serie lichtplaten in aanbrengen zodat we binnen in die loods ook extra leefruimte kunnen creëren, denk aan een stuk tuin, speelplek voor de kinderen, ateliers, voorzieningen voor de eco-camping etc.

  Mooi nieuws:  de 1e stap in de sanering is reeds gezet!  Afgelopen januari is de bovenverdieping van het kantoor gesaneerd, waarmee nu het hele kantoor veilig toegankelijk is!

  De kosten voor de saneringen in fase 1 komen op zo’n €150.000, waarmee er dan ook een nieuw dak ligt op de loods, wel zo handig…   Dit zijn kosten die we met crowdfunding, schenkingen of andere acties hopen te financieren.  

 

  Hulp om deze financiering in de steigers te zetten is zeer welkom!

 

Susan Goslinga

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.