back

Home/Nieuwsarchief/Terra's gezondheidsblog

Terra's gezondheidsblog

In onze 1e nieuwsbrief schreef ik over koud douchen. Hier een vervolg hierop.

Het gaat goed met mij en met het koud douchen. Door onze reis in Nieuw Zeeland, de vele campings waar we verbleven, en de zomer, werd het steeds gemakkelijker om koud te douchen, en ervaarde ik de tintelingen en de goede doorbloeding die ik altijd na het douchen krijg als verrijkend voor mijn gezondheid. Een bijkomstigheid was ook dat geen enkel koud meer mij tegen hield om er in te duiken. Thuis in Nederland is het zo, dat ik bij koud weer begin met een lauwwarme douche en langzaam naar kouder ga. Ik spoel me meestal na met koud water. Wissel douches zijn ook prettig.

SUNGAZING (zonnestaren) Deze keer wil ik mijn ervaringen die ik op deed met “ in de zon kijken” met jullie delen. Mijn partner en ik hebben 25 jaar lang een zorgboerderij gehad op het platteland in Drenthe, waar we een goede gelegenheid hadden om vanaf onze plek in de zon te kijken. We stapten uit ons bed , liepen naar buiten en kijken maar.

We hebben dit een jaar vol gehouden. Nederland kent relatief aardig wat dagen waarop je in de zon kunt kijken, echter natuurlijk niet elke dag. Op internet had ik gelezen dat Sungazen een oeroude techniek is, die 5000 jaar geleden al werd toegepast bij de oude culturen, de natuurvolkeren en in vele oude religies. Het zou je een langer, gezonder en gelukkiger leven bezorgen. En wie wil dat niet! Dus wij gingen er mee aan de gang. Doordat we het samen deden hebben we het lang vol gehouden. Soms stonden we in de zomer al om 5 uur op. Het is namelijk zo, dat je er alleen een uur NADAT de zon is opgekomen in mag kijken of een uur VOOR de zon ondergaat.Meestal kozen we ervoor ‘s avonds te kijken, daar dat praktischer is. Echter het had ook wel wat om ‘s morgens lekker vroeg op te staan. Daarnaast is het belangrijk dat je het opbouwt! Wij zijn begonnen met een minuut per dag, en dan elke dag een minuut erbij.Als je dit volhoudt tot drie kwartier, is je systeem er zo aan gewend dat je het daarna kunt blijven doen. Omdat je niet elke dag kunt kijken, duurt het wat langer dan 45 dagen (ook bij ons) voor je zover bent. Het zonlicht verspreidt zich in het lichaam via de zenuw- en energiebanen. Het lichaam wordt geënergetiseerd waardoor er een intelligent regeneratieproces (herstellen van beschadigde lichaamscellen) in gang wordt gezet. Daarnaast wordt het lichaam opgeladen, te vergelijken met een oplaadbare batterij.

Wat heeft het mij gebracht? In het begin kreeg ik er wel eens hoofdpijn van , dan laste ik een rustdag in. Dit ging na een poosje vanzelf over. Verder merkte ik dat mijn ogen weer vooruit gingen. Ik heb in mijn leven als jong meisje een aantal jaren een bril gedragen, die ik af liet toen ik 20 jaar was. Toen ben ik oefeningen gaan doen, “beter zien zonder bril” en dit heeft goed gewerkt (wellicht een volgend artikel..). Ook het in de zon kijken leidde weer tot verbetering. Het bracht mij meer energie, het gaf me een blij gevoel en ik werd me veel bewuster van wat zonlicht met me deed. Bovendien kan ik nu te allen tijde in de zon gaan kijken, als het maar een uur na zonsopkomst of een uur voor zonsondergang gebeurt: mijn systeem zal het herkennen. Ik ben nu echter de meeste tijd in het bos en moet een eind lopen om het te kunnen doen. Toch maar opletten bij het gaan aankopen van grond voor ons eco-dorp dat we er gemakkelijk kunnen ZONKIJKEN! Nog een laatste tip. Ron van Dijen heeft er een dik boek over geschreven met als titel “Sungazing” en op internet is er natuurlijk nog veel meer informatie over te vinden.

Met een Hartegroet van mij,
Terra

sungazing 2

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.