back

Home/Nieuwsarchief/Delen vanuit de Praktijk

Delen vanuit de Praktijk

Delen vanuit de Praktijk

  In het verleden schreef ik gezondheidsblogs, ik zou het nu een andere naam willen geven.

  Ik wil wel een vast onderwerp vertegenwoordigen, en dat is “Delen vanuit de Praktijk”

  De ene keer zal dat  zijn vanuit Norg, waar ik nog woon, de andere keer vanuit Ter Apel, waar ik ook al vaak te vinden ben.

  Het is altijd geschreven vanuit mijn ervaringen, vanuit mijn perspectief, dus ik ben ook de enige die verantwoordelijk is voor de inhoud, je mag er vragen over stellen, er me op aan spreken of er gewoon van genieten, er wellicht je voordeel mee doen.

  Want zo wil ik ook graag delen welke boeken of sprekers mij inspireren, zaken die ik leer, die me wijzer maken.
 

In deze eerste nieuwsbrief wil ik een start maken met OPRUIMEN....

Waarom opruimen?

  Omdat het een thema is wat voor veel mensen van onze groep aan de orde zal komen het komende jaar. Het komende jaar gaan we de eerste 5 huizen bouwen, dat betekent dus ook verhuizen, je oude huis leeg maken, spullen uit sorteren, wat wil ik nog mee, wat laat ik achter?

  Bovendien staat er voor ons nog een volle container op Land van Aine op  te wachten.

  8 jaar hebben we spullen in de opslag.

  Hier begint mijn eerste tip: Vraag je af of het nodig is om zolang spullen in de opslag te hebben, zijn ze dat waard qua kosten betreft (gemiddeld 60€ per maand).Ik heb er niets van gemist de afgelopen jaren, wat gaan we er nu mee doen?

  Natuurlijk zijn er spullen bij die we bewaard hebben voor het ecodorp, en zullen die gedeeltelijk ook wel van pas komen - denk aan kaasmakerij spullen, kaarsentrekkerij spullen, weckketels voor de inmaak voor groenten en fruit , servies voor in de keuken, en boeken heel veel boeken.

  Wat ik over boeken kan zeggen is dat iedereen die komt wonen in het ecodorp heel veel boeken meebrengt, en best vaak dezelfde, dus ik overweeg nu maar om ze op boekwinkeltjes.nl te gaan zetten. Of we beginnen zelf in een latere fasen een secondhand winkeltje. Een weggeef hoekje hebben we al!

  Ook cd,s en dvd,s en video,s, wat doen we er nog mee, en waar brengen we ze heen, ze zijn uit de gratie, of gaan dat binnen n paar jaar. Pijnlijk, dat ook, om te constateren hoe we op deze aarde met materialen omgaan. De kringloop winkels willen allang niet meer alles van je innemen.

  Als ik nu iets nieuws koop, vraag ik me eerst af: Heb ik dit echt nodig? Heeft het toegevoegde waarde in mijn leven? Dit helpt om nog weinig nieuws te kopen.
 

OPRUIMEN dus.

Waar begin ik?

  Ik vond 7 tips in de happinez, en de eerste sprak me wel aan:

  Wordt je bewust van je emotionele lijn....

  De oefening is als volgt, als je wilt kan jij er ook mee aan de slag, en ook jou ervaringen delen?


  Loop door je woonkamer en maak eens een lijst met:

  • Spullen die je eigenlijk weg wilt doen, maar toch bewaart  
  • Spullen waarvan je weet dat je nog moet beslissen wat je ermee gaat doen.  
  • Spullen waarvan je je steeds ergert, bv omdat ze geen vaste plaats hebben, en rond zwerven op onhandige plekken.  

  De spullen op je lijstje hebben je iets te vertellen. Vraag je af welke herinneringen, gevoelens of wensen komenbv bij die oude schaal naar boven. Welke betekenis heeft hij voor je? En kan ik de schaal daar los van gaan zien? Oftewel is er een andere manier waarop ik de herinnering kan bewaren?  Je kan bijvoorbeeld 2 kindertekeningen die je echt dierbaar zijn inlijsten, ipv een hele doos op de zolder laten staan. Er is niets mis mee om dierbare herinneringen te koesteren, en tegelijkertijd kan deze eerste stap je helpen een evenwicht te vinden tussen bewaren en weggooien.

  De komende tijd ga ik aan de gang met de bovenstaande oefening, en breng mijn resultaten in beeld volgende keer.

  Het gaat een ieder goed. MET OPRUIMEN....

 

Hartegroet TERRA

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.