back

Home/Nieuwsarchief/Waarom Noordeland?

Waarom Noordeland?

Het begon enkele jaren geleden toen ik om gezondheidsredenen mijn voedingspatroon moest aanpassen. Dat betekende dat ik etiketten moest gaan lezen. Hierdoor ontdekte ik dat ik altijd ten onrechte had gedacht dat ik gezond aan het eten was. Ik begon me bovendien te verbazen over de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd en wij (mijn man en ik) besloten bewuster te gaan eten. Tegelijk vonden er een aantal andere ingrijpende veranderingen plaats in ons leven. Zo overleden onze ouders in korte tijd en werden wij ons ervan bewust hoeveel een mens kan verzamelen in zijn of haar leven en daartegenover het besef hoe weinig je eigenlijk feitelijk nodig hebt. Dit leidde tot een grote opruiming waarbij we heel veel hebben weggedaan en weggegeven. We begonnen nog bewuster te leven. De vaatwasser, de wasdroger, de magnetron bleken ook helemaal niet nodig en waarom eigenlijk zo’n groot huis?

De behoefte om kleiner en meer ecologisch te gaan leven groeide. Maar hoe doe je dat?

We bekeken meerdere opties, maar liepen iedere keer weer vast in regelgeving of vonden projecten die net niet helemaal aansloten bij wat wij wilden. Toen ontdekten we Noordeland. De opzet sprak ons aan en dat maakte ons nieuwsgierig. We besloten aan te sluiten en voelden ons gelijk welkom. Er is hard gewerkt de afgelopen jaren met veel geduld en doorzettingsvermogen. Het project gaat nu een nieuwe fase in en we zijn heel benieuwd naar alle nieuwe ontwikkelingen. Wat mooi hier deel van uit te kunnen maken.

Carolien

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.