back

Home/Nieuwsarchief/Kalkhennepbouw – Voor- en nadelen kalkhennep

Kalkhennepbouw – Voor- en nadelen kalkhennep

Onderzoek Ecologische bouwwijzen

door Wim Gersteling

De impact op de omgeving laag – matig. Kalkhennep is een natuurlijk en recyclebaar bouw- en isolatiemateriaal en heeft daarom weinig belasting voor de omgeving.

Het telen en verwerken van kalkhennep: Het gewas verbetert de bodemstructuur. Voor de teelt van hennep worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Bemesting wordt gegeven met organische mest. Het zaaien en oogsten van hennep moet wel met gespecialiseerde machines gedaan worden. De stelen worden geperst in balen voor opslag. Een mix maken met de ingrediënten gebeurt meestal het beste met een mengmachine, maar het kan ook met de hand gedaan worden. Er zijn kalkhennep blokken in de handel. Als je met deze blokken wil werken, heeft het maken van de blokken in de fabriek natuurlijk wel machine-energie gekost.

De drie ingrediënten van kalkhennep: Hennephout, hydraatkalk en mineralen. Het hennephout is de gehakselde vorm van het binnenste van de hennepstelen. Hydraatkalk is een zuivere vorm van kalk die aan de lucht droogt, CO2 opneemt en langzaam hard wordt. Deze kalk hoeft niet met erg hoge temperaturen gebrand te worden, dus is daarom milieu-vriendelijker. De mineralen hebben tot doel de hydraatkalk sneller te laten drogen en uit te harden. Deze drie worden gemengd voor ze gestort worden.

Energie-rendement is hoog. De R-waarde is 4-5 m2 K/W bij 30 cm dikte. Bouwbesluit eis is 3,5. Stro heeft een R-waarde van minimaal 6 bij een dikte van 45 cm. Kalkhennep Is iets minder isolerend maar nog altijd zeer goed. Kalkhennep is een voortdurende en stabiele vochtbuffer en houdt de warmte goed vast en die capaciteit werkt energiebesparend. Ook worden vochtproblemen en koudebruggen voorkomen. Door het storten bij kritische aansluitingen is kalkhennep kiervrij aan te brengen. Een goede ventilatie is dus hier ook belangrijk.

De kosten van het materiaal: hoog. De kosten voor het bouwen met kalkhennep zijn niet veel lager dan van een regulier huis; alleen de isolatie is veel beter. Alles inbegrepen: de eventuele blokken, de pleisterlaag, de balken voor de muurconstructie en de verdere houten constructie van het huis en het vervoer komt de prijs op ongeveer 90.000 euro voor een klein huis. Maar zeker als je veel zelf kan doen altijd veel lager dan een conventioneel huis. Onze uitdaging is om een huis te maken van 30 tot 60 duizend euro, afhankelijk van de grootte.

Zelfbouw: gemakkelijk tot moeilijk. Er is veel handwerk nodig voor het maken van de houtskeletbouw constructie en vereist wel vakmanschap. Ook het stuccen (dwz. mengen, aanbrengen en afwerken) vereist aardig wat ervaring. Daarvoor zijn cursussen onontbeerlijk. Als je op wilt schieten met het verwerken van kalkhennep zal het gebruik van machines veel werk verlichten: een mengmachine, een materiaalspuit. Het storten is redelijk makkelijk met de hand te doen. De dakconstructie en de vloer kunnen ook worden gevuld met kalkhennep. Het is ook geschikt om kelders te isoleren. Kalkhennep kan ook gespoten worden aangebracht. De blokken uit de fabriek zijn geschikt voor buitenmuren en scheidingswanden en geven meer snelheid aan het bouwproces.

Levering/beschikbaarheid: Matig. Hier in Nederland wordt het steeds beter. Vele materialen zijn verkrijgbaar bij de ecologische bouwmaterialenhandel. Hennep isolatievezel is het ecologische alternatief voor conventionele isolatiematerialen en is geschikt voor warmte- en geluidsisolatie van daken, (bestaande) muren en vloeren. Het materiaal voor pleistermateriaal zand en kalk zijn gemakkelijk te verkrijgen. Leem of klei vaak alleen op speciale plaatsen.

Duurzaamheid: hoog. Het materiaal is vrij nieuw dus langdurige ervaring is er nog niet, maar het belooft lang mee te gaan door de beschermende werking van de kalk. Het is niet gevoelig voor vocht, het rot niet, het brandt niet.

In de vorige nieuwsbrief is STRO-bouw aan de orde geweest; in de volgende nieuwsbrief behandelen we COB-bouw.

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.