back

Home/Nieuwsarchief/Terra's gezondheidsblog: beter zien zonder bril

Terra's gezondheidsblog: beter zien zonder bril

Dit keer mijn ervaring met “Beter Zien Zonder Bril”.

Als klein kind droeg ik een bril, zoals de meeste van mij broers en zusjes(7). Mijn moeder droeg een bril, en nee, mijn vader dus niet. Ik denk dat ik 21 was, het was voor mij een leeftijd vol veranderingen, toen ik besloot mijn bril voortaan niet meer op te zetten. Ik vond dat ik wel voldoende zag zonder bril. En dit was ook zo! Een aantal jaren later kwam ik het boek tegen “beter Zonder Bril” en heb ik dit gekocht. Het is gebaseerd op de ideeën van W.H.Bates, en nog altijd te koop, geschreven door J. Barnes. Hij beschrijft in zijn boek dat hij van zijn bril afgekomen was, terwijl hij toch een brilsterkte van -17 had gehad(!) , door de oefeningen te doen die hij beschreef in zijnboek. Een tijd lang heb ik de oefening trouw gedaan, en ze hebben mij zeker ondersteund. De oefeningen hebben de laatste jaren wel een op een laag pitje gestaan, het boek had ik uitgeleend, en tot heden dag nog niet terug ontvangen. Een paar oefeningen zijn me altijd bij gebleven, waaronder “palmeren”, je handpalmen luchtig op je ogen leggen, en zo een aantal minuten blijven zitten of liggen, en het koud water spetteren tegen je ogen is ook erg verfrissend. Een tijdje geleden heb ik ze weer opgepakt, en merk dat ik het prettig vindt, mijn ogen te verwennen, te ontspannen en te koesteren. Ik ga de 6 oefeningen hierbij toevoegen, zodat ook jij er mee aan de slag kunt, als je je ogen wilt verbeteren. De aanhouder wint, en dat geldt ook voor het verbeteren van je ogen, en het weer helder kunnen kijken met een minder sterke bril of wie weet zonder. Ik ben bijna 60, en er ligt alleen nog maar een bril in de auto voor het rijden in het donker ,ik gebruik hem spaarzaam. Wel moet ik af en toe een vergrootglas pakken, daar ze tegenwoordig zulke pieterpeuter kleine lettertjes kunnen gebruiken, die zelfs iemand met een grote bril op niet kan lezen….

 

OEFENINGEN VOOR ‘BETER ZIEN ZONDER BRIL’

1. 1 TOT 3 KEER 10 MIN. PER DAG PALMEREN

2. ZWAAIEN: voeten 30 cm van elkaar, handen losjes langs de zij, zwaai als een slinger van de klok langzaam heen en weer. Til de hiel van de grond, de rest blijft staan. Ontspannen voor het raam, na 1 minuut sluit je je ogen, zwaai door, en stel je de beweging van het raam in tegengestelde richting zo duidelijk mogelijk voor. Minuut open, minuut dicht. Doel: zeer weldadige invloed op de ogen, en het zenuwstelsel, en is een goede oefening om spanning in de ogen op te heffen.

3. KNIPPEREN met je ogen: Iedere tien seconden, ongeacht waar je mee bezig bent, en vooral tijdens het lezen. Doel: Spanning verbeteren, je kan meer lezen en je wordt niet meer zo moe.

4. ZONNESCHIJN: zachtjes heen en weer bewegen, je ogen gericht naar de Zon.

5. KOUD WATER: in de handpalm water tot 5 cm. Van de gesloten ogen, spat dan het koude water krachtig, maar niet te hard tegen de ogen. Herhaal dit 20x, droog af, en wrijf de ogen1 minuut flink met een handdoek. Doel: versterken en verfrissen.

6. Euphrasia Extract: 5 druppels in oogbadje met warm water. Water koken en afkoelen. Met wattenschijfje deppen

Je mag te allen tijde deze adviezen doorgeven, aan iedereen die BETER WIL GAAN ZIEN ZONDER BRIL.

Het gaat je goed in je gezondheid,

Hartegroet Terra

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.