back

Home/Nieuwsarchief/HOERA ER IS WAT TE VIEREN…

HOERA ER IS WAT TE VIEREN…

14 juni 2018. Ter Apel,

HOERA ER IS WAT TE VIEREN…

Het waren intensieve weken, volhardend gingen Susan en Fedde door om tot de laatste letter de koopovereenkomst goed te krijgen. Er was een datum geprikt, die moest nog iets naar achteren geschoven worden, want Fred de rentmeester had toch echt iets meer tijd nodig dan een weekje.

Ondertussen zijn wij al geregeld op het terrein te vinden, om te voelen en te ervaren, om te vergaderen en om rondleidingen te geven, of gewoon als oppas voor studenten die er nu nog willen filmen voor een eindproject. Het terrein is prachtig in de lente, het is er vooral groen, en ook al loop je hier en daar over asfalt, en zie je ook dat het toch wel heel veel werk zal geven, we hebben er een enorme zin in om te mogen gaan starten.

En dan is het zover. 13 JUNI HEBBEN WE DE KOOPOVEREENKOMST/KOOPAKTE MOGEN TEKENEN, GISTEREN DUS!

Dit is niet wat men vroeger het voorlopige koopcontract noemde, al wordt dat wel vaak gedacht. Dat was nl veel vrijblijvender. Het koopcontract, is notarieel vastgelegd bij de notaris in Ter Apel, die ons project ook een warm hart toedraagt. Wij gaan nu vervolgens hard aan de slag om onze financiën te waarborgen, het bestemmingsplan is vandaag de deur uit gegaan, ook een enorme klus, die je niet moet onderschatten. We hebben dit steeds in samenspraak met de gemeente Westerwolde opgesteld, en met hulp van bureau Roobeek uit Emmen, met heel veel tijd en energie van Nati, waardoor de kosten enigszins binnen de perken bleven (tjonge jonge wat een kostenplaatje.)

Dit plan heeft maximaal een half jaar nodig om goedgekeurd te worden, als we daarin ook onze financiën voor elkaar gaan krijgen, kunnen we eind dit jaar van start gaan, dan is het natuurlijk winter.

We gaan in onze zomerweek aan het werk met het uitvoeringsplan, natuurlijk hebben we daarover al wel gebrainstormd….

Afgelopen zondag heeft Annemieke een rondleiding gegeven aan mensen die een open middag hebben bijgewoond, en vervolgens graag het terrein wilden zien, zij hebben een eerste aanzet gemaakt om een stukje schoon te maken, om er te kunnen vieren dat we zover zijn, en om mensen te gaan bedanken. Een klein besloten feestje dus.

Over tien dagen gaan we met elkaar op zomerweek, niet zover bij het terrein vandaan, en gaan we verder met plannen ontwikkelen, praktisch werken, en het leven vieren, wat ook essentieel van belang is.

Een belangrijke vervolgstap is dus ook om het financiële stuk op orde te gaan krijgen. We willen graag begeleiding krijgen in een crowdfunding actie, die zijn weerga niet kent. Noordeland wil immers de grond vrij gaan kopen, zodat de volgende generatie niet met torenhoge kosten komt te zitten voor veel te dure grond, daar kan iedere Nederlander aan meehelpen, iedere kleine donatie helpt. De grond komt dan in een stichting, en is dus niemands persoonlijke eigendom.

De indianen zeiden het al, en Noordeland wil dit ook graag “leven”:

“We erven de aarde niet van onze voorouders, we lenen haar van onze kinderen”

Daarnaast gaan we onderzoeken hoe we subsidie kunnen krijgen om een sterk vervallen terrein, met enkele vervuilingen en veel asbestdaken op te gaan schonen. We zijn ons ervan bewust dat het een terrein is dat veel liefde, aandacht en zorg nodig zal hebben om het echt om te gaan vormen tot een eco-dorp, waarin het ecosysteem tot volle ontplooiing kan komen, wat op mag gaan in de natuur, waar mensen elkaar kunnen gaan ontmoeten, waar vernieuwingen zichtbaar gaan worden, EN dat daarvoor eerst gereinigd zal moeten worden. Natuurlijk hebben we ook een eigen kapitaal inbreng, dit willen we gaan gebruiken voor de opbouw van het dorp, om gezamenlijke ruimtes te gaan creëren, zoals een dorpshuis, wasruimte, parkeerplek een eigen watersysteem en zo meer.

Er is nog veel werk te verrichten, er is nog veel geld nodig, en vooral is er een blijvend “warm” klimaat nodig waar we met elkaar in kunnen Zijn.

Daar Gaan We Voor.

Op naar de volgende fase.

Terra de Graaf

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.