back

Home/Nieuwsarchief/Wie zijn wij?

Wie zijn wij?

foto 1

  We zijn een groep geïnspireerde mensen, die zich gevormd heeft naar aanleiding van een locatie die te koop stond in Rolde. De één kende de ander en die ander kende weer iemand en zo hadden we al snel een mooie groep bijeen van 10 mensen. We besloten om de groep voorlopig deze samenstelling te laten behouden, zodat we elkaar beter kunnen leren en er een goede basis- groep zou kunnen ontstaan.

Missie en visie

  We hebben een gezamenlijke droom: wonen, werken en leren, in verbinding met elkaar en met de natuur. We zijn op zoek naar een stuk land in Noord Nederland, om deze droom te realiseren.

Werkwijze

  We komen elke maand twee dagen bij elkaar waarbij we van alles bespreken en beleven. Op zaterdag zijn we dan helemaal compleet, want dan zijn ook de werkgroepmensen uitgenodigd. Twee keer per jaar, in de zomer en in de winter, komen we een paar dagen bij elkaar. Elke week hebben we een vergadering, via de skype, maar de laatste maanden ook vaak bij iemand thuis. Daartussendoor wordt er ook heel wat werk verzet!

Een plek voor ons ecodorp

  Toen bleek dat onze eerste mogelijke locatie verhuurd werd, zijn we verder gaan zoeken naar andere locaties voor ons ecodorp en een manier om daar dan ook echt een ecodorp te mogen bouwen. Omdat we iets willen neerzetten voor de toekomstige generaties, willen we een bepaalde zekerheid dat ons initiatief kan blijven voorbestaan.

We kwamen daarom al snel tot de conclusie dat het noodzakelijk is om contact te zoeken met de lokale overheden en andere nuttige partijen. Op het symposium “duurzame dates” in het provinciehuis in Assen werden de eerste contacten gelegd. Er gingen een paar goede afgevaardigden op gesprek bij gemeente Midden Drenthe, later bij gemeente Aa en Hunze.

Februari 2014: Symposium ‘Duurzaam Bouwen’

  Ook kwamen we in contact met het architectenbureau DAAD, in Beilen waar we bovengenoemd Symposium “Duurzaam Bouwen” mee organiseerde. Dat leverde weer nieuwe contacten op.

Ondertussen komen verschillende onderwerpen aan bod zoals de besluitvorming: we oefenen met sociocratie, welke volgende stap gaan we maken en waarom? Maar ook: welke visie hebben we op financiën? Hoe behouden we de sociale hygiëne? We bezoeken verschillende locaties om te oefenen om een locatie te beoordelen op zijn geschiktheid.

Ondertussen word het steeds duidelijker dat er best wel geschikte locaties te vinden zijn, al zijn ze meestal te klein en moet er land bijgekocht worden, maar als we er niets mogen van wat we willen realiseren komen we ook niet ver. Alles wijst naar de gemeente en provincie waar we mee willen samenwerken en waar we ook iets aan te bieden hebben.

Nog niet zo heel lang zijn we in contact met een gemeente in Groningen waar ze erg enthousiast over ons zijn, en wij over hun. Er is een locatie op het oog waar we samen met de eigenaar aan het onderzoeken zijn of het iets voor ons kan zijn. Misschien word dit het wel…… maar misschien is dit alleen een volgende stap van het proces wat we met zijn allen bewandelen. Heel recent zijn we met een gemeente in Drenthe in contact gekomen die voor een groot gebied een regelarme-zone heeft klaarliggen. Dit zou een geschikt gebied zijn voor een Ecodorp.

Elke locatie heeft zijn voor en nadelen, en zijn kansen en risico’s. Die zijn we nu aan het uitzoeken, en naast elkaar aan het zetten.

Verbinding met gelijksoortige initiatieven

  In de rest van Nederland (en ook daarbuiten) zitten ze ook niet stil. Er zijn verschillende groepen actief, allen op een andere manier en in een ander stadium. Na een lange aanloop is het EcodorpenNetwerk Nederland (www.ecodorpennetwerk.nl) opgericht. De netwerkweekenden, waar veel initiatieven uit heel nederland samenkomen worden altijd als inspirerend en verrijkend gezien. Een keer per jaar is er een Ecodorpen Festival waar alle geïnteresseerde welkom zijn.

Organisatiestructuur en werkzaamheden

  De laatste tijd zijn we aan het groeien en hebben we een nieuwe structuur. Er zijn nu werkgroepen met elk hun eigen functie. Wat de werkgroepen inhouden en waar ze mee bezig zijn lees je in het stukje over de werkgroepen. Onze groep bestaat nu uit ongeveer 10 bewonersleden, met daaromheen nog ongeveer 10 werkgroepleden. We hebben een breed netwerk van mensen uit verschillende disciplines.

We zijn nu zover dat we een vereniging zijn. Katja van der Valk is onze projectbegeleider geworden. Zij heeft o.a. Aardehuizen in Olst begeleid. Daarnaast hebben we subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek gekregen. We krijgen ondersteuning van BuurtAssist: een groep professionals die burgerinitiatieven ondersteunen. Wij zijn hun pilot-project.

Wil je ook bijdrage aan het realiseren van de initiatief? Dat kan op verschillende manieren: door deel te nemen aan de werkgroepen, door vriend en/of donateur te worden, door te investeren in duurzaam beheerde grond en gebouwen, of door (tijdelijk) je expertise beschikbaar te stellen. Je kunt altijd contact met ons opnemen via: noordeland@gmail.com

Als je misschien wilt deelnemen aan een werkgroep kom dan eerst naar een infomiddag. Dan kun je met ons kennismaken. Als je deelneemt in een werkgroep kan je daarna instromen in de Bewonersgroep.

Hartegroeten, initiatiefgroep Ecodorp Noordeland.

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.