back

Home/Nieuwsarchief/Winterweek

Winterweek

Een week lang ervaren hoe het is om met elkaar samen in een huisje te leven, werken en plezier te maken. Dat deden we afgelopen winter in een bungalowpark in Vlagtwedde, met een prachtige natuurrijke omgeving. Maar niet zonder de nodige luxe deze keer. Het was stevig koud buiten, dus de sauna in het huisje is wel 4 avonden aan geweest. Heel anders dan de gebruikelijke kampeerweken in de zomer. Het is heel prettig om je in een warm, stenen huis te kunnen terugtrekken, maar in de zomer genieten we altijd intens van het buitenleven en de natuur om ons heen. Het is goed om je te realiseren hoe makkelijk je aan luxe gewend raakt.

Er was veel werk aan de winkel: er moesten documenten worden doorgenomen en gesprekken met de gemeente moesten worden voorbereid. Er werd een begin gemaakt met het proceswerk waar we later die week begeleding in zouden krijgen. Maar er was ook heel bewust gekozen voor ruimte voor ontspanning, om ook echt vakantie te vieren met elkaar. We zijn al een tijdje 'vergadermoe' en hebben geleerd dat het o zo belangrijk is dat we ook door ontspanning naar elkaar toe blijven groeien.

Er was iedere avond tijd en ruimte voor spelletjes, verhalen, muziek en lekker bij het haardvuur zitten. De echte workaholics gingen in de avond nog even door.

Ook werd er dagelijks bij toerbeurt heerlijk gekookt en heeft Terra laten zien hoe je je eigen bonbons kunt maken, voor wie dat wilde leren. Het huishoudelijk werk en het verdelen van de taken verliep bijna vlekkeloos.

Dat wil niet zeggen dat er geen strubbelingen waren. Een week samen in een huisje is wel een zware test voor je relatie(s). We waren de week gestart met de intentie om vanuit een eenheidsgedachte met elkaar samen te leven, en daar bleven we ook goed van doordrongen. Er is veel pijn en verdriet naar boven gekomen, maar dit heeft ook een plaats gekregen of is in elk geval aan het licht gekomen. Het zwaarst, maar ook het meest effectief was het proceswerk begeleid door Damaris van Economy Transformers. Ze deed dat in de vorm van een opstelling waarbij veel problemen benoemd en al een beetje opgelost konden worden.

Tegen het einde van de week werd door 8 Noordelanders de Ecodorp Deelname Overeenkomst (EDO) getekend. Dat was een bijzonder en feestelijk moment, en ook al was het vroeg in de ochtend, we hebben er een zak chips bij opengetrokken. Het was een soort huwelijk: je belooft er voor elkaar te zijn en spreekt intentie uit om met elkaar verder te willen. Het was een zeer intense week met veel moeilijke en ook veel fijne momenten. Wie weet wat we nog mogen meemaken samen.

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.