back

Home/Nieuwsarchief/Cobbouw – Voor- en nadelen

Cobbouw – Voor- en nadelen

Cobbouw – Voor- en nadelen van cob

Onderzoek Ecologische bouwwijzen

Door Wim Gersteling

Impact op de omgeving: verwaarloosbaar – matig

Om de grondstof te winnen en te vervoeren zijn wel machines nodig, wat wel soms enige verstoring van het leefgebied van planten en dieren tot gevolg heeft, naast de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht.

Maar vaak kan de grond vlak bij, of op de bouwplaats gewonnen worden. Alle restjes kunnen hergebruikt of gecomposteerd worden. Bij de sloop van de woning wordt de grondstof weer geheel opgenomen door de natuur.

Benodigde grondstoffen en materialen

Klei, zand en stro zijn de grondstoffen van cob en kunnen gemixt worden zonder machines. Verder is er voor mallen, de binnenconstructie en het dak, hout nodig (onderste twee foto’s). Alle materialen hebben weinig impact op de omgeving.

Het energie-rendement is laag. Cob isoleert niet al te best. De toevoeging van stro helpt wel wat om wat meer isolatiewaarde te krijgen, maar door teveel stro verliest cob de stevigheid van de massa. Extra isolatie zal daarom in koudere klimaten wenselijk zijn.

De kosten voor het materiaal: laag

De kosten van de cob als die op de bouwplaats gewonnen kan worden is laag. Verder moet de isolatie, het hout voor raam en deurkozijnen, de verdere constructie van het huis en het vervoer erbij berekend worden.

Een voorbeeld van een cobhuisje, is gebouwd in 2008 in Ecodorp Dancing Rabbit in Missouri in de Verenigde Staten. Met ruim 28 m2 aan oppervlakte zouden de materiaalkosten hiervan ongeveer 75 euro per m2 zijn.

In 2001 werd in Engeland een modern cob huis gebouwd en won een prijs als duurzaam huis. De totale bouwkosten waren hier wel 387.000 euro, maar de dikke cob buitenmuur kostte in totaal slechts 25.800,- euro. Er werd maximaal gebruik gemaakt van passieve zonne-energie om de warmte op te slaan in de wanden en vloeren.

Zelfbouw: hoog d.w.z. veel werk. Maar met veel vrijwilligers kan het aardig opschieten. ‘t Kan zonder houtskelet gebouwd worden en is in zijn soort de meest gemakkelijke bouwvorm voor beginners. Je leert het snel van een ervaren cob-bouwer in een cursus. Er is veel vrijheid in het maken van vormen. Ook het afwerken vereist aardig wat ervaring. Reparaties zijn eenvoudig te doen. Het construeren van een overhangend dak en een goede pleisterlaag aanbrengen vereist vakmanschap.

Een goede voorbereiding is hier ook belangrijk. Bv. het maken van een maquette en de fundering.

Levering / Beschikbaarheid: is relatief gemakkelijk

Leem of klei is vaak alleen op speciale plaatsen beschikbaar of op de bouwplaats zelf. Om stro te kopen moet je bij plaatselijke boeren zijn of agrarische coöperaties. Het materiaal zoals zand en kalk voor pleistermateriaal is gemakkelijk te kopen bij de groothandel of bouwmarkten.

Mogelijkheden om aan leem of klei te komen.

Vaak is de ondergrond op te graven die je toch moet verwijderen voor je eigen fundering of het aanleggen van een weg of een vijver. Verder kan geschikte klei of leem gevonden worden bij bestaande afgravingen; een boer weet vaak waar goede kleigrond te vinden is; zand is vaak ook te krijgen bij een steengroeve.

Duurzaamheid: matig – hoog

Als de fundering op een goede manier gemaakt is met drainage; de stenen muur voor het onderste gedeelte voldoende hoog is opgebouwd, is het goed tegen water bestand. Ook een pleisterlaag, een beschermende verf of andere beschermmiddelen is in Nederland nodig. Cob is vrij goed aardbevingsbestendig.

Er zijn cob huizen in verschillende delen van de wereld die al honderden jaren bestaan. In Zuidwest Engeland, Devon, zijn cob huizen uit de 14de eeuw te vinden. De muren zijn wel vatbaar voor erosie, maar gemakkelijk weer bij te werken.

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.