back

Home/Nieuwsarchief/Wonen en werken in het groen, samen met gelijkgestemde mensen

Wonen en werken in het groen, samen met gelijkgestemde mensen

door: Annemieke Postuma

Zoekend in dit leven naar wat voor mij belangrijk, zinvol, en fijn is, kwam ik bij Ecodorp Noordeland.Opgegroeid in de stad ging ik “studeren“ op het platteland. Ik leerde er dat je eerst iets moet zaaien, voordat je het kan oogsten en verbaasde me er over dat ik daar nooit over had nagedacht.

Tot die tijd was mijn buiten-ervaring vooral in combinatie met paarden geweest en op vakantie. De geur van gemaaid gras gaf mij gelijk een vakantie gevoel, terwijl het toch voor veel boeren iets heel anders betekent.

Ik verbleef de afgelopen jaren op veel verschillende plekken en het lukte me om altijd om, in of vlakbij het groen en de ruimte te wonen, al was het nooit voor lang.

Na 1,5 jaar in het buitenland gewoond te hebben, (prachtige plek!) kwam ik terug in Nederland en dacht, hoe nu verder en wat wil ik echt? Begin ik bij een fijne woonruimte of bij werk?

Het ideaal van mij om op 1 plek te wonen en te werken, besloot ik maar los te laten. Niet realistisch in Nederland. Tenminste, als je niet te veel afhankelijk wilt zijn, niet veel geld hebt en het ook nog legaal wilt doen.

Toen kwam ik het Ecodorp concept tegen, in de vorm van Ecodorp Gaasterland. “Wonen en werken in het groen, samen met gelijkgestemde mensen”. En omdat dat op grotere schaal nog niet bestaat in Nederland, kan je ook nog helpen ontwerpen. Ik wist nog niet wat dat allemaal inhield, maar het meepraten vond ik fijn. Ecodorp Gaasterland viel uit elkaar, maar ik rolde zo in de groep die nu Ecodorp Noordeland heet.

Ik vind het heel bijzonder om het proces mee te maken, in mezelf, met de groep en om steeds weer te merken, dat de volgende stap zich aandient en gemaakt wordt.

Er valt nog veel meer te delen, maar ik wil het niet te lang maken, daarom ga ik nu nog even wat in de tuin werken, daarna spelen met mijn eigen pony en de biologische groentetas ophalen. Vanavond samen eten met een clubje mensen van Noordeland en daarna weer overleggen via de skype.

Annemieke

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creƫren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.