back

Home/Nieuwsarchief/Koud douchen

Koud douchen

door: Terra de Graaf

In deze nieuwsbrief een eerste aanzet maken met een onderwerp waar ik NU in het dagelijks leven mee bezig ben, en een toelichting geven waarom. Wie weet komen er nog meer items in een volgende nieuwsbrief.Koud douchen

Wat de oude Grieken al wisten – en wij weer vergeten zijn!

Tot aan de 18e eeuw douchten we koud. Toen werd het warmwatersysteem uitgevonden, en sindsdien zijn we compleet vergeten wat de wonderlijke voordelen zijn van het koud douchen, ons brein vertroebeld door het comfort van die lichaamstemperatuur warme douches.

 

Wat zijn die voordelen?

Het vergroot je mentale kracht, het verbetert je haar en je huid, je bloedcirculatie verbetert, je immuunsysteem versterkt zich, je valt af(versnelt je stofwisseling), je kan een bijna euforisch positief gevoel krijgen, het verhoogt je hormoonproductie, kan je depressies verlichten, je energie niveau door de hele dag heen verhogen, vermindert stress en/of maakt het draagbaarder, vermindert (chronische) pijn, versterkt je autonome zenuwstelsel, verbetert je slaap, en bovendien ontgift het je lijf!

Dit sprak mij aan, en sinds twee weken ben ik er mee begonnen. Ik nam al geregeld wisseldouches, echter dit is toch wel wat anders. Ik begon met een koude straal, echter nog niet ijskoud, te bewegen van mijn voeten, enkels, handen en polsen (zij sturen dan al een stroom naar je hersenpan), en dan via mijn ledematen steeds verder tot mijn romp, en jaaaaa dan ook mijn hoofd. Nu was dat voor mij niet zo lastig, daar er echt hete dagen waren de afgelopen weken, en ik dan al vanzelf mijn hoofd afkoel onder de koude kraan. Daarnaast is ADEMEN essentieel, dat vind ik nog moeilijk, elke dag vorder ik daar in. Ik heb de neiging om oppervlakkig te gaan ademen, dus wat dieper en langzamer ademen is oefenen. Ik maak vorderingen.

Ook de tijd speelt mee, in het begin hield ik het een minuut vol, nu zit ik toch al gauw op de vijf minuten. Helemaal goed is 10 minuten, daarmee zou je jezelf dat uurtje spinnen op de sportschool kunnen besparen…. Ook een tip om het op te bouwen is met een warme douche beginnen, 35 graden(niet stomend heet in elk geval) , en na verloop van tijd draai je de warme kraan steeds verder dicht, ook dit heb ik uitgeprobeerd en voelt prettig aan.

7 bewezen voordelen

Als slot geef ik je nog 7 bewezen voordelen van koud douchen mee. En in de volgende nieuwsbrief hoop ik met je te delen, of ik het heb vol gehouden, en of ik de voordelen kan ervaren, daarvoor doe ik het nu nog te kort. Ik kan al wel zeggen dat ik er erg van opknap, en na het douchen me als herboren voel.

  1. Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziekten én zijn veel beter bestand tegen stress
  2. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen, direct na een korte blootstelling aan koud water.
  3. Koud water vormt een natuurlijke trigger voor de hypothalamus in je brein, waar bepaalde hormonen vrijkomen die je energie boost, en je verhoogde snelheid en kracht geven. Je krijgt nl een adrenaline-rush. Met 3 minuten koud douchen kan zelfs het chronische vermoeidheidssyndroom tijdelijk tegen gegaan worden.
  4. Een bibberende koude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets workout van 1 uur.
  5. Blootstelling aan kou bevordert de aanmaak van “bruin vetweefsel” het “goede” vet dat energie snel verbrandt en helpt ons warm te houden.
  6. Het beter voor je huid en haar. En dat heeft niets te maken met poriën die open en dicht gaan. Het probleem zou zijn dat warm water natuurlijk oliën op je huid en haar wegspoelt.
  7. Als laatst noem ik nog Wim Hofman, ik heb enkele filmpjes van hem bekeken. Hij is resistenter tegen ziektes, heeft meer energie en kracht, en is enorm bestand tegen stress. Hij heeft meegewerkt aan veel wetenschappelijke onderzoeken.

Het was mij een genoegen dit met jullie te delen, wordt vervolgd met meerder ervaringen, en er zijn nog een heleboel meer items te delen. Ik verheug me er vooral op om het straks in ons dorp het samen te mogen gaan doen, en ervaringen erover uit te wisselen.

Terra de Graaf

Agenda
binnenkort nieuwe activiteiten

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
hands
 
 
 
of geef een bedrag op
 Contact
Mail ons

Bel ons
06-14219722


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.