back

Home/Nieuwsarchief/Rituelen

Rituelen

Wat zijn rituelen? Volgens Wikipedia is een ritueel een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde en op een welbepaade plaats. Een ritueel is het product van een cultuur. Veel rituelen zijn tot stand gekomen in religieuze gemeenschappen. Ongeacht de specifieke verscheidenheid van sociale rituelen en hun diversiteit in tijd en ruimte, lijkt het bestaan van dergelijke praktijken universeel te zijn. Rituelen worden gekenmerkt door de nadruk op de vorm (de exacte uitvoering van een handeling is belangrijk), herhaling (het is pas een ritueel als het meermaals wordt opgevoerd) en symbolisme (rituele handelingen hebben symbolische betekenis). Hoewel de bekendste rituelen die uit kerkdiensten zijn, is een ritueel niet per se godsdienstig. Als je ‘s ochtends uit bed stapt heb je vaak je gewoonten (ook dat kun je een ritueel noemen): zo is mijn ochtend ritueel: tanden poetsen, wassen, kleden, oil pulling, oefeningen/meditatie, ontbijt. Ook in bedrijven komen ze voor, bijvoorbeeld als iemand een jubileum heeft bereikt. In de westerse religies kan als voorbeeld genomen worden de mis van de Rooms Katholieke Kerk  met voorgeschreven gebeden en handelingen. Zijn er ook rituelen binnen Noordeland? Wat allereerst in mij opkomt als ik denk aan hoe we binnen Noordeland rituelen gebruiken , is verbinding en verdieping. Wij willen in ecodorp Noordeland met elkaar een cultuur creëren die deze beide elementen in zich draagt.. Er hebben zich al een paar rituelen gevormd.

  1. Aan het begin van een bijeenkomst zitten we in een kring, zijn stil en iemand steekt de kaars aan en spreekt een intentie uit. Vervolgens checken we in: benoemen kort hoe we ons voelen en of er eventueel iets is dat ons belemmert volledig aanwezig te zijn. Dit brengt ons samen.
  2. We hebben een instroomritueel ontwikkeld bij het toetreden van een nieuwe bewoner (nadat deze een bepaald voortraject is gegaan). Er wordt een cirkel gemaakt van klimop, bloemen, gras enz., aarde, water, lucht en vuur elementen worden op de windrichtingen gezet. In het midden van de cirkel ligt het logo van Noordeland. We wijden de cirkel door met de groep er 3 keer om heen te lopen begeleid door trommel/muziek/lied.

 

De instromee wordt mooi gemaakt met een krans van klimop of iets dergelijks en uitgenodigd in het midden van de cirkel. We zingen ons welkomstlied. Om beurten verwelkomt ieder de instromee. Zij/hij krijgt een samenvatting van de instroomtijd te horen en een klein aandenken aan dit moment van instromen. Ook reikt ieder een geschreven tekst aan, die de instromee recht doet, en in een Noordeland boekje/hoesje kan worden gedaan. Dan wordt een intentieverklaring ondertekend en de handafdruk met datum en jaar in verf op de scroll waar ieders afdruk al op staat, gezet. Vervolgens een feestje b.v. lekkere hapjes, muziek, dansen!

~ ~ ~
Agenda
I.v.m. Corona-maatregelen zijn nu geen open dagen gepland.
Bij serieuze interesse om je te verbinden aan ons Ecodorp kun je ons mailen. Dan kijken we of we een afspraak met enkele belangstellenden kunnen plannen. Ook als je op vrijdagen mee wilt werken bij klusprojecten of in de tuin kun je ons mailen. Zodra we nieuwe activiteiten plannen, komt dat hier te staan.
Blijf gezond en tot ziens.
Bewoners Noordeland.

Doe met ons mee!
als werkgroeplid
als aspirantbewoner
als donateur
als investeerder
als expert
als student
Lees hier meer


doneer
handsContact
Mail ons

Bel ons
06-14219722

Bank: Triodos
NL07 TRIO 0212 4455 29
t.n.v. Ecodorp Noordeland


Plant
Anti Spam

Ecodorp Noordeland

een andere manier van leven, werken en samenzijn

Ecodorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.

We zijn 2 jaar aan het onderhandelen geweest over een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Met veel medewerking van de huidige grondeigenaren, de gemeente, provincie en het Rijk is er gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs is afgerond. Binnen zeer afzienbare termijn wordt het besluit tot aankoop genomen.

Ecodorp Noordeland is verbonden met verschillende internationale netwerken zoals de Permacultuurbeweging en Global Ecovillage Network. We denken dat de oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen relevant zijn voor ons en we dragen zelf ook bij aan een open overdracht van kennis.

Binnen ons initiatief is er ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die ons willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zijn van harte welkom.